Litvanija zabranila letove preko Bjelorusije, vojska Bjelorusije kaže da je prijetio neko ko se predstavio kao Hamas

"Svi letovi koji idu u pravcu litvanskih aerodroma ili kreću sa njih preko bjeloruskog vazdušnog prostora su zabranjeni od sjutra", rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade u Viljnusu, prenosi agencija Frans pres

5319 pregleda 8 komentar(a)
Avion Rajanera na aerodromu u Minsku, Foto: Screenshot/Youtube
Avion Rajanera na aerodromu u Minsku, Foto: Screenshot/Youtube

Litvanija je objavila danas da neće odobriti ni jednom letu, ni dolaznom ni odlaznom, da pređe bjeloruski vazdušni prostor, dan pošto je Bjelorusija presrela avion na putu za Viljnus i uhapsila opozicionara koji je bio na tom letu.

"Svi letovi koji idu u pravcu litvanskih aerodroma ili kreću sa njih preko bjeloruskog vazdušnog prostora su zabranjeni od sjutra", rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade u Viljnusu, prenosi agencija Frans pres.

Bjeloruske vlasti su u nedjelju uhapsile opozicionog aktivistu Romana Protaseviča, nakon što je avion u kojem je bio preusmjeren na Minsk, navodno zbog prijetnje bombom.

Avion kompanije Rajaner letio je od Atine do litvanskog Viljnusa.

Poslije višesatnog zadržavanja na aerodromu u Minsku avion je mogao da nastavi let, ali bez opozicionara i njegove djevojke.

Švedska aviokompanija SAS je objavila danas da će izbjegavati bjeloruski vazdušni prostor poslije preusmjeravanja aviona Rajanera na Minsk.

Kompanija slijedi preporuke švedske nacionalne uprave za aviotransport izdate danas popodne u kojima se pozivaju švedske kompanije da imaju u vidu nesigurnu situaciju i da shodno tome izbjegavaju da lete u bjeloruskom vazdušnom prostoru.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis pozvao je zemlje članice Evropske unije (EU) da slijede litvanski primjer, prenosi na svom portalu litvanski javni servis LRT.

"Litvanija može sama da preduzme neke korake ali očekujemo da glavni odgovor bude međunarodni", rekao je Landsbergis novinarima i dodao da bi održivi odgovor bio kada bi odluka bila donijeta na nivou EU.

Rekao je da ta tema mora biti pokrenuta na svim raspoloživim forumima EU, uključujući Savjet EU kao i sastanak ministara spoljnih poslova EU u Lisabonu krajem ove nedjelje.

"Jučerašnji incident je nažalost još jasnije pokazao da čak ni naši građani nisu bezbjedni dok lete u vazdušnom prostoru te susjedne zemlje i ne možemo biti sigurni da neka letjelica neće biti primorana da sleti iz ovog ili onog razloga", rekao je ministar saobraćaja Marijus Kudis na sastanku vlade.

Vlada je naložila državnoj službi za kontrolu leta da obavijesti pilote o zabrani preletanja beloruskog vazdušnog prostora na putu za Litvaniju i u odlasku iz nje.

Vojska Bjelorusije: Posada Rajanera bez pritisaka odlučila sama o slijetanju u Minsk

Posada na letu Rajanera samostalno je odlučila da avion sleti u Minsk, bez miješanja, kada je obaviještena o uzbuni za bombu, saopštile su danas bjeloruske vlasti.

"Odluku je donio šef posade bez spoljnog miješanja", rekao je Igor Golub, načelnik bjeloruskog ratnog vazduhoplovstva.

Bjeloruske vlasti objasnile su danas da je za let Rajanera od Atine do Viljnusa, koji je preusmjeren za Minsk, stigla imejl prijetnja od nekog ko se predstavio da je palestinska organizacija Hamas.

"Mi vojnici Hamasa tražimo od Izraela prekid vatre u sektoru Gaze. Tražimo od Evropske unije da prekine svoju podršku Izraelu. Ako se naši zahtjevi ne ispune bomba će eksplodirati (u avionu Rajanera) iznad Viljnusa", pročitao je zvaničnik bjeloruskog minsitarstva saobraćaja Artem Šikorski, navodeći da čita ruski prevod poruke primljene na engleskom.

Bonus video: