Zatvorske kazne za bjeloruske opozicionare

"Vjerujemo, možemo, pobijedićemo"

2745 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Lider bjeloruske opozicione stranke Pavel Severinec i još šest aktivista osuđeni su danas na kazne od četiri do sedam godina zatvora, rekli su agenciji Frans pres novinari koji su pratili suđenje.

Suđenje ovoj grupi traje od sredine maja u Mogiljovu, na istoku zemlje, zbog učešća u "masovnim neredima", što se odnosi na masovne proteste u avgustu 2020. godine zbog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Ta presuda je uslijedila u trenutku kada je EU uvela nove sankcije Bjelorusiji zbog preusmjeravanja komercijalnog leta Rajanera Atina-Vilnjus za Minsk kako bi mogla da uhapsi Romana Protaševiča, 26-godišnjeg opozicionog novinara koji je bio u avionu.

Severinec, koji je na čelu neregistrovane Hrišćansko-demokratske stranke, uhapšen je u junu 2020. godine dok je prikupljao potpise za opozicionog kandidata na predsjedničkim izborima u avgustu.

Taj opozicionar, koji je 2010. godine već odslužio tri godine zatvora zbog političkog aktivizma, u pritvoru je 11 mjeseci i zato nije mogao da učestvuje na prošlogodišnjim protestima.

Ostalih šest osuđenih su takođe opozicioni aktivisti.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, osim izricanja presude.

Opozicija osporava reizbor Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, i prošlogodišnje izbore smatra pokradenim.

"Bjelorusija će biti slobodna", poručio je Severinec nakon izricanja presude, a njegove pristalice su u sudnici počele da uzvikuju "Vjerujemo, možemo, pobijedićemo".

Bonus video: