Novinar provjerio kakvi su uslovi rada u najvećem "Amazonovom" skladišu u Evropi

Tokom pet sedmica koliko je trajala njegova istraga radio je kao i svi ostali, razgovarao sa zaposlenima i zaključio da radnici "Amazona" pate i psihički i fizički pokušavajući da ostvare neraelna očekivanja koja su pred njih postavljana
1 komentar(a)
Amazon, Foto: Shutterstock.com
Amazon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.11.2017. 11:46h

Kompanija "Amazon", čiji je vlasnik Džef Bezos nedavno postao prvi čovjek u modernoj istoriji čije je bogatstvo prešlo 100 milijardi dolara, mjescima je na udaru kritika da radnike primorava na brutalan rad u neljudskim uslovima.

Britanski tabloid "Sandej Miror" odlučio je da provjeri te tvrdnje i tajno poslao svog novinara da radi u najvećem "Amazonovom" skladišu u Evropi.

"Amazonovo" skladište u Eksesu najveće je skladište za pakovanje u Evropi. Veličine je 11 fudbalskih terena sa kapacitetom od 1,2 miliona isporuka godišnje. Upravo u tom skladištu zaposlio se reporter "Sandej Miror" Endi Šelbi.

Tokom pet sedmica koliko je trajala njegova istraga radio je kao i svi ostali, razgovarao sa zaposlenima i zaključio da radnici "Amazona" pate i psihički i fizički pokušavajući da ostvare neraelna očekivanja koja su pred njih postavljana, prenosi Blic.

Sandej Miror piše da skladište u Eksesu nema prirodnog svjetla, pa radnici ne znaju da li je dan ili noć. U skladišu kamere prate svaki korak zaposlenih koji moraju da obrade i do 300 primjeraka za sat vremena, a ukoliko u tome ne uspiju, kako tvrdi Šelbi, ekrani ih opominju.

Iscrpljeni radnici prekrivaju satove da ne bi vidjeli koliko dugo su na poslu i van svojih smjena. Do toaleta, kako je naeo novinar, moraju da hodaju više od pola kilometara, a prema izvještaju insajdera "Sandej Mirora" neke od njegovih kolega bile su toliko umorne tokom 55 sati duge radne sedmice da se dešavalo da zaspu na nogama.

"Oni koji nisu mogli da isprate teške ciljeve dobili su otkaz - kaže repoter "Sandej mirora".

Radnici su u razgovoru sa Šelbijem tvrdili da su iscrpljeni i da "ih ubijaju", a jedan od njih na tabli za žalbe u skladištu napisao je:

"Zašto nam ne dozvoljavate da sjednemo kada je mirno i nema posla? Mi smo ljudi nismo robovi ni životnje".

Reporter "Sandej Mirora" je naveo da je radio od 7.30 ujutru do šest sati popodne sa dvije pauze od po pola sata, što je bilo dovoljno vremena samo da otrči do kantine da jede na brzinu.

Reporter je naveo da je prisustvovao situaciji kada je jedan od kolega kolabirao, nakon čega je odveden u bolnicu. Po drugog ambulantna kola došla kada je doživio napad panike, nakon što mu je saopšteno da obavezno prekovremeno znači da će morati da radi 55 sati tokom božićnih praznika. Samo tokom prošle godine u glavno škotsko skladište hitna pomoć dolazila je 43 puta naveo je "Sandej Miror".

"Svi pate tamo", rekao je britanskom listu jedan od radnika u skladištu naglašavajući da radnici jako često prijavljuju povrede poput istegnuća ligamenata.

Sam Šelbi, koji kako kaže, trči maraton i vježba, kaže da je se osjećao "iscijeđeno" tokom rada u "Amzonu".

Ovo istraživanje objavljeno je u trenutku kada je kompanija obećavala da će poboljšati uslove rada, nakon ozbiljnih opružbi da radnici "Amazona" rade u jako lošim uslovima. Čak radnici "Amazona" u Italiji i Nemačkoj organizovali su štrajk.

Oglasili su se i iz kompanije. U saopštenju navodi se da "Amazon" svojim zaposlenima obezbjeđuje bezbjedno i pozitivno radno okruženje sa konkurentnim platama i beneficijama.

"Ponosni smo šta smo stvorili u Velikoj Britaniji. Kao i u svakoj kompaniji, postoji odrđene nivo očekivanja. Ciljevi su određeni na osnovu prethodnih preformansi naših zaposlenih. Saradnici se valuiraju tokom dugog vremenskog perioda", navodi se u saopštenju kompanije.

"Amazon" je samo tokom prošle godine ostvario 7,3 milijarde funti samo u fabrici u Velikoj Britaniji gdje zapošljava 24.000 ljudi.

Bonus video: