Makron: Neprihvatljivo je špijunirati saveznike

Evropska medijska istraga razotkrila detalje saučesništva danske obavještajne službe u skandalu u kojem je američka NSA špijunirala evropske zvaničnike, ali i vlade Danske i SAD

10730 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Izvještaji da je danska vojna obavještajna agencija pomogla Sjedinjenim Državama da špijuniraju vodeće evropske političare, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, izazvali su zabrinutost u prijestonicama Evropske unije koje traže objašnjenje.

Francuski predsjednik Emanuel Makron kazao je juče, kako prenosi Rojters, nakon virtuelnog sastanka sa Merkelovom, da Francuska i Njemačka traže da im se objasni šta se dogodilo. „Ovo nije prihvatljivo među saveznicima“, kazao je Makron.

Danski javni servis Danmarks radio je u nedjelju objavio da je američka Nacionalna bezbjednosna anegcija (NSA), čije je prisluškivanje Merkelinog telefona razotkrio Edvard Snouden 2013. godine, takođe koristila dansku odbrambenu obavještajnu službu (FE) da bi špijunirala zvaničnike u Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj. Danmarks radio je, pozivajući se na neimenovane izvore upućene u istragu, objavio da su ovi navodi sadržani u internom povjerljivom izvještaju o ulozi FE u sporazumu o partnerstvu za nadzor sa NSA od 2012. do 2014.

Takođe se navodi da je NSA koristila danske obavještajne kablove kako bi špijunirala visoke zvaničnike, uključujući i bivšeg njemačkog šefa diplomatrije Franka Valtera Štajnmajera i tadašnjeg lidera opozicije Pira Štajnbruka.

Otkriće da su SAD špijunirale svoje saveznike objelodanjeno je 2013, ali su tek sada novinari dobili pristup izvještajima u kojima se detaljno opisuje podrška koju je NSA dobijala od FE.

Dojče vele piše da je danska vlada saznala za umiješanost njihove tajne službe u NSA skandal najkasnije 2015. godine.

Oni su počeli da prikupljaju informacije o saradnji FE sa NSA u periodu između 2012. i 2014. nakon što je Snouden objavio povjerljiva dokumenta. Na osnovu podataka koje su prikupili postalo je jasno da je FE pomogla NSA da špijunira ne samo strane zvaničnike, već i danska ministarstva inostranih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja. FE je takođe sarađivala da NSA u špijunskim operacijama protiv vlade SAD, prenosi Dojče vele.

Nakon otkrića koliko daleko je išla saradnja ove dvije obavještajne službe, danska vlada je primorala cijelo rukovodstvo FE da napusti funkcije 2020. godine.

Danska ministarka odbrane Trine Bramsen, koja je preuzela resor odbrane u junu 2019. godine, navodno je obaviještena o špijunaži prošlog avgusta. Ona je Danmarks radio kazala da je „sistemsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljvo“.

Francuski ministar za evropska pitanja Klement Bone, kazao je da su izvještaji „krajnje ozbiljni“ ukoliko se dokaže da su tačni. „Treba da vidimo da li su naši partneri u EU, Danci, napravili greške u saradnji sa američkim službama, kazao je Bone za francuski radio. „Među saveznicima mora postojati povjerenje i u najmanju ruku saradnja“, kazao je Bone, i dodao da može doći do neke vrste „diplomatskog protesta“.

Portparol Merkelove Stefan Zajbert kazao je juče da je njemačka vlada „primila k znanju izvještaj“. „U kontaktu smo sa svim relevantnim nacionalnim i internacionalnim vlastima radi pojašnjenja“.

Štajnbruk je kazao da aktivnosti NSA i FE predstavljaju „politički skandal“. Bivši lider partije SPD lijevog centra kazao je da je svjestan da su zapadnim zemljama potrebne obavještajne službe, ali je dodao da je „groteskno da prijateljske obavještajne službe presrijeću i špijuniraju vodeće predstavnike drugih država“.

Danmarks radio je objavio optužbe u nedjelju veče u zajedničkoj istrazi koju je sproveo sa švedskim javnim emiterom SVT, norveškim NRK, francuskim Mondom i njemačkima NDR, WDR i Zidojče cajtung.

Danski javni servis je objavio da je NSA zahvaljujući softveru poznatom kao Xkezscore presrijetala pozive, poruke i komunikaciju sa telefona zvaničnika susjednih država. U Danskoj, koja je bliska saveznica SAD, nalazi se nekoliko stanica za podzemne internet kablove do i iz Švedske, Norveške, Njemačke, Holandije i Britanije.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist, zatražio je „pune informacije“, a njegov kolega u Norveškoj Frank Bake Jensen kazao je da navode „shvataju ozbiljno“.

Ukoliko bude potvrđeno, špijuniranje se odvijalo tokom i nakon afere sa Edvardom Snoudenom 2013, kada je ovaj bivši radnik po ugovoru za NSA otkrio hiljade tajnih dokumenata u kojima je razotkrio opsežnu operaciju nadzora koju su SAD počele nakon napada 11. septembra 2001.

Snouden: Bajden je bio duboko umiješan

Edvard Snouden je juče optužio Dža Bajdena koji je bio potpredsjednik SAD u vrijeme kada je on objavio podatke, da je „duboko umiješan... u prvom navratu“. Snouden je na Tviteru pozvao na potpuno javno priznanje ne samo od Danske, već i njenog većeg partnera“.

Nakon objavljivanja izvještaja DR, Snouden je na Tviteru objavio ironičan komentar na danskom jeziku: „Da je samo postojao razlog za istragu prije više godina. Oh, zašto nas niko nije upozorio?“.

Snouden je u SAD optužen za krađu vladine imovine, nedozvoljeno prosljeđivanje informacija koje se tiču nacionalne odbrane i svjesno prenošenje povjerljivih obavještajnih podataka.

Nakon što je 2013. godine objavio povjerljiva dokumenta NSA, Snouden je pobjegao iz SAD i dobio azil u Rusiji.

Bonus video: