Slovačka počinje da nudi vakcinaciju Sputnjikom V

Evropske zdravstvene vlasti još nisu odobrile upotrebu ruske vakcine

2316 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Slovečka je počela nuditi vakcinaciju protiv Kovida-19 ruskom vakcinom Sputnjik V, uprkos ozbiljnoj raspravi koja se o tome vodi u zemlji.

Ministar zdravlja Vladimir Lengvarski objavio je u utorak tokom TV intervjua da je od danas moguća onlajn registracija za vakcinaciju ruskom vakcinom, iako je evropske zdravstvene vlasti još nisu odobrile.

Prva doza vakcine Sputnjik V davaće se prijavljenima od ponedjeljka, a mogu je primiti svi između 18 i 60 godina starosti, prenosi Hina.

Slovačka je druga zemlja u EU, nakon Mađarske, koja je odlučila upotrijebiti rusku vakcinu, iako je još nije autorizovala Evropska agencija za ljekove (EMA).

Prije nedjelju dana Lengvarski je kritikovao nedostatak dovoljno ruskih informacija na osnovu kojih bi bilo moguće da slovačka agencija odobri vakcinu. Ali, njegov poziv da se pričeka s upotrebom ruske vakcine do njenog odobrenja u EU odbila je većina drugih ministara iz vladajuće koalicije.

Slovačka je već u martu nabavila 200.000 doza vakcine Sputnjik V, nakon što ju je bivši premijer Igor Matovič naručio tajno. Vakcina do sada nije korišćena.

Vlada je prošle nedjelje odlučila da iskoristi vakcinu, navodeći da se mnogi ljudi neće vakcinisati ako Sputnjik V ne bude u ponudi kao jedna od vakcina.

Bonus video: