Stroža fiskalna pravila EU 2023. godine

Očekuje se da će se svih 27 ekonomija država članica do kraja sljedeće godine vratiti na nivo prije krize zbog koronavirusa

1659 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Članice Evropske unije imaju još 18 mjeseci da se slobodno zadužuju i troše, ali polako bi trebalo da se pripreme za novo uvođenje uobičajenih budžetskih i fiskalnih pravila u 2023. godini, objavila je Evropska komisija (EK).

"Možemo potvrditi da će na osnovu proljećne procjene klauzula o opštem spašavanju ostati aktivirana tokom naredne, ali ne od 2023. godine", rekao je u srijedu potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis.

Očekuje se da će se svih 27 ekonomija država članica do kraja sljedeće godine vratiti na nivo prije krize zbog koronavirusa, rekao je najviši evropski zvaničnik za ekonomiju pri predstavljanju novog paketa ekonomskih preporuka EK.

Vlade članica EU moraju u međuvremenu održavati podsticajne ekonomske mjere koje pomažu u suzbijanju nezaposlenosti ili nesolventnosti poslovanja, rekao je Dombrovskis.

U martu prošle godine EK je prvi put u istoriji pokrenula klauzulu o opštem spašavanju, jer su se države članice pobunile od dalekosežnih blokada kojima se nastojalo spriječiti širenje koronavirusa.

Prema pravilima Pakta o stabilnosti i rastu, državni bi deficit trebalo da se zadrži unutar tri odsto bruto domaćeg proizvoda, dok dug ne bi trebalo da poraste iznad 60 odsto BDP-a. Čak bi i u ekonomskim krizama države članice trebalo da pokažu nastojanja da pokušavaju postići te ciljeve.

Pravila su bila pooštrena nakon finansijske krize koja je Evropu pogodila u 2009. godini.