Makrona ošamario ljubitelj srednjovjekovnog mačevanja

Mladić koji je udario predsjednika Francuske može biti osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 45 000 eura

8607 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Muškarac koji je ošamario francuskog predsjednika Emanuela Makrona vodi klub ljubitelja srednjovjekovnog mačevanja i nema krivični dosije, kazala su juče dva izvora upućena u istragu.

Izvor iz policije rekao je za Rojters da je osumnjičeni mladić identifikovan kao 28-godišnji Damien Tarel.

Tarel je pod istragom zbog napada na javnog zvaničnika, što je u Francuskoj kažnjivo sa tri godine zatvora i novčanom kaznom od 45 000 eura. Tarel i muškarac koji je snimao napad su u policijskom pritvoru, kazao je juče izvor britanske agencije.

Makron, koji je bio na turneji kako bi stekao uvid u raspoloženje građana u zemlji nakon pandemije i manje od godinu dana uoči predsjedničkih izbora, dobio je šamar u utorak tokom šetnje na jugu Francuske dok se pozdravljao sa manjom grupom posmatrača.

Izvor blizak istrazi opisao je Tarela kao nekoga ko je „pomalo pogubljen, povučen i gejmer“.

Tarel upravlja lokalnim klubom koji se fokusira na praktikovanje istorijskih evropskih borilačkih vještina, uključujući tradicionalno mačevanje, a osnovao je i gejmerski klub pod nazivom „Vitezovi kvadratnog stola“.

Na jednoj od fotografija na njegovom nalogu na Instagramu Tarel je odjeven kao srednjovjekovni vitez sa dugim mačem. Mediji to tumače kao objašnjenje za rojalistički poklič „Monžoa San Deni“ koji je uz „dolje makronija“ Tarel uzviknuo prilikom incidenta.

Međutim, jedan njegov prijatelj je za AFP dao drugačije objašnjenje, rekavši da poklič potiče iz komedije „Posjetioci“ iz 1993, u kojoj Žan Reno glumi srednjovjekovnog plemića.

Makron je kazao da nije strahovao za svoju bezbjednost i da ovaj incident neće poremetiti njegovu turneju i susrete sa građanima.

„Glupost je jedno, ali kada glupost preraste u nasilje, to je neprihvatljivo. Ne smijemo miješati te dvije stvari“, kazao je Makron kasnije, dok je šetao sa suprugom Brižit. „Ljutnju razumijem. Prihvatam da postoji ljutnja koja može biti legitimno izražena. Redovno sam u kontaktu sa ljudima. Oni izražavaju ljutnju i nezadovoljstvo i uvijek sam tu da ih saslušam. Nekad imam odgovor, nekada ne. Ali nasilje? To ne, ne u demokratiji“, kazao je Makron i poručio da incidentu ne treba posvećivati previše vremena.

Makron je i ranije bio na meti nezadovoljnih građana. Pripadnici sindikata su ga gađali jajima zbog reforme rada kada je bio ministar ekonomije 2016. godine. Dvije godine kasnije vrijeđali su ga demonstranti protiv vlade.

„Možemo da se ne slažemo sa onim što predsjednik Makron radi. Glasaćemo naredne godine i dosta ljudi će glasati protiv njega, kazao je za Rojters Parižanin Luj Bernar. „Ali ova izborna kampanja ne smije biti zasnovana na nasilju“.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Makronova popularnost raste, a prema rezultatima posljednje ankete podržava ga 50 odsto građana.

Bonus video: