Glavna tužiteljka EU poručila Bugarima: Tu smo zbog vas

Posjeta Laure Kovesi podudarila se sa protestima aktivista protiv glavnog bugarskog tužioca Ivana Geševa, kojeg optužuju da odbija da istraži korupciju na visokom nivou

5357 pregleda 5 komentar(a)
Laura Kovesi, Foto: STOYAN NENOV
Laura Kovesi, Foto: STOYAN NENOV

Glavna tužiteljka Evropske unije poručila je Bugarima umornim od korupcije da informacije o velikim prevarama u vezi sa pronevjerom fondova EU mogu slati direktno njenoj kancelariji.

Laura Kodruta Kovesi izabrala je Bugarsku, najsiromašniju i najkorumpiranju zemlju EU, za svoju prvu posjetu nekoj članici otkad je Kancelarija evropskog javnog tužioca počela sa radom prvog juna.

“Svi su jednaki pred zakonom i nećemo praviti razlike u tome koga ćemo istraživati... Ovdje smo zbog vas. Želimo da steknemo vaše povjerenje u naš rad,” poručila je Kovesi Bugarima na konferenciji za novinare u Sofiji.

“Ako bugarski građani imaju bilo kakva saznanja koja nam mogu biti značajna, mogu ih poslati direktno nama putem našeg veb sajta,” kazala je.

Mnogi Bugari se nadaju da će Kovesi, koja se proslavila kao uspješan tužilac protiv korupcije u Rumuniji, istražiti korupciju u njihovoj zemlji i pokazati da je Brisel ozbiljan u namjeri da je iskorijeni, piše Rojters.

U Bugarskoj još nijedan visoki zvaničnik nije osuđen za korupciju.

Posjeta Kovesijeve podudarila se sa protestima aktivista protiv glavnog bugarskog tužioca Ivana Geševa, kojeg optužuju da odbija da istraži korupciju na visokom nivou i da podstiče atmosferu nekažnjivosti.

Mala grupa demonstranata koji su uzvikivali “Gešev je sramota” i isticali transparente na kojima je pisalo “Gešev=mafija” čekala je Kovesijevu ispred kancelarija komisije EU u Sofiji. Ona nije komentarisala proteste.

SAD su ovog mjeseca uvele sankcije trojici Bugara i 64 kompanije povezane sa njima zbog navodne korupcije.

Mnogi Bugari su pozdravili te sankcije, ali ih takođe vide kao prekor EU zato što nije djelovala protiv korupcije u svom dvorištu.

Bonus video: