Britanska kraljica odala priznanje naučnicima koji su izumili vakcinu Astra Zeneka

"Priznanja povodom kraljičinog rođendana prilika su da odamo počast onima koji su nadmašili sebe služeći svojoj zemlji", kazao je premijer Boris Džonson

4756 pregleda 2 komentar(a)
Kraljica Elizabeta II, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II, Foto: Reuters

Među Britancima koji su odigrali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa i kojima je posebno priznanje odala kraljica Elizabeta II posebno mjesto zauzimaju naučnici Univerziteta Oksford koji su izumili vakcinu Astra Zeneka protiv Kovida-19, objavila je u petak britanska vlada.

Sara Gilbert, naučnica s Oksford Džener Instituta, koja je bila koautor u razvoju vakcine, dobiće titulu dame, dok će direktor instituta Adrijan Hil biti proglašen počasnim vitezom.

Endru Polard, koji predvodi grupu s Oksforda koja je vodila ispitivanje vakcine, biće proglašen vitezom prvog reda, a takođe i Piter Horbi i Martin Landrej, naučnici s Oksforda koji su vodili ispitivanje koje je utvrdilo da se deksametazon može koristiti za liječenje teško bolesnih kovid pacijenata, prenosi Hina.

"Priznanja povodom kraljičinog rođendana prilika su da odamo počast onima koji su nadmašili sebe služeći svojoj zemlji", kazao je u saopštenju tim povodom premijer Boris Džonson.

"Tokom pandemije vidjeli smo svakoga dana nebrojene primjere herojstva", istakao je.

Kejt Bingam, šefica britanskog vladinog tima za vakcinaciju preko kojega su proslijeđeni milioni doza vakcine, takođe će dobiti titulu dame.

Izvan svijeta nauke kraljica je dodijelila titulu Članova najodličnijeg reda britanskog carstva engleskim fudbalerima Džordanu Hendersonu i Rahimu Sterlingu za dobrotvorni rad i rasnu jednakost u sportu. Obojica su u engleskom timu na Euru 2020.

Na listi onih kojima je kraljica odala posebna priznanja su i šef jedne od britanskih obavještajnih agencija Džeremi Fleming, škotska pjevačica i ikona šezdesetih Lulu, te televizijska voditeljka Pru Lit.

Bonus video: