Makron: SAD su ponovo evropski partner

Bivši američki predsjednik Donald Tramp imao je kontradiktoran pristup prema NATO saveznicima, ali je Bajden pokazao da je "liderstvo ujedno i partnerstvo"

5960 pregleda 7 komentar(a)
Makron i Bajden, Foto: REUTERS
Makron i Bajden, Foto: REUTERS

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da je dobro što je američki predsjednik Džozef Bajden spreman da predvodi saradnju, dodajući da su se Sjedinjene Američke Države "definitivno vratile" kao evropski partner.

Bajden i Makron su se sastali u okviru samita Grupe sedam na jugozapadu Engleske, gdje, zajedno sa ostalim liderima industrijski najrazvijenijih zemalja, razgovaraju o pandemiji koronavirusa, životnoj sredini, bezbjednosti, odnosima sa Kinom i ekonomskim pitanjima.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp imao je kontradiktoran pristup prema NATO saveznicima, ali je Bajden pokazao da je "liderstvo ujedno i partnerstvo".

Bajden je za Evropsku uniju rekao da je "nevjerovatno snažna i živahna", koja, ne samo da pomaže u rešavanju ekonomskih izazova, već i predstavlja kičmu NATO-a.

Bajden se sastao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrdio je njen portparol Štefan Zajbert objavljivanjem zajedničkih fotografija na Tviteru, ali nije iznio detalje šta su bile teme razgovora.

Njemačka kancelarka posjetiće Vašington na potiv američkog predsjednika 15 jula. Merkel, koja bi sa funkcije trebalo da ode posle izbora u Nemačkoj u septembru, biće prva evropska liderka u posjeti Bijeloj kući.

Bonus video: