Prvi put u istoriji izglasano nepovjerenje švedskom premijeru

Za nepovjerenje vladi Stefana Levena izjasnili su se poslanici Ljevice, Švedskih demokrata, Moderata i Demohrišćana

7861 pregleda 9 komentar(a)
Leven, Foto: Reuters
Leven, Foto: Reuters

Poslanici švedskog parlamenta izglasali su nepovjerenje premijeru Štefanu Levenu, nakon što su se opozicione stranke usprotivile njegovom predlogu zakona o određivanju visine kirija za stanovanje.

Na istorijskom glasanju za nepovjerenje se izjasnio 181 poslanik, čime je Leven postao prvi švedski premijer koji je izgubio povjerenje parlamenta.

Za nepovjerenje vladi Stefana Levena izjasnili su se poslanici Ljevice, Švedskih demokrata, Moderata i Demohrišćana.

Glasanje je obavljeno na zahtjev Švedskih demokrata, a za izglasavanje nepoverenja bilo je potrebna podrška 175 od 349 poslanika u švedskom Riksdagu, prenosi RTS.

Leven je ponudio strankama u parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako riješe najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.

"Dajemo priliku za pronalaženje rješenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu", rekao je juče premijer Stefan Leven, predsjednik socijaldemokrata.

Međutim, predlog je ubrzo odbila Ljevica, stranka koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi i pružila podršku opoziciji u izglasavanju nepovjerenja.

Bonus video: