Ruska zastava i uvrede NATO-u na spomeniku pjesniku

Danska policija istražuje vandalizovanje ukrajinskog spomenika uoči utakmice Danska - Rusija u Kopenhagenu

7495 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Fejsbuk
Foto: Fejsbuk

Danska policija pokrenula je istragu zbog vandalizovanja spomenika ukrajinskom nacionalnom pjesniku Tarasu Ševčenku u Kopenhagenu uoči fudbalske utakmice između Danske i Rusije u ponedjeljak.

Ukrajinska ambasada je juče na Fejsbuku objavila fotografiju na kojoj se vidi da je spomenik ofarban u boje ruske zastave i da su na njemu ispisane uvredljive poruke protiv NATO-a.

„Snažno osuđujemo ovaj čin vandalizma i provokacije protiv Ukrajine“, saopštila je ambasada. „Ovaj sramni slučaj ponovo demonstrira civilizovanom svijetu da je ruska agresija protiv Ukrajine realna“.

Ambasada je navela da je spomenik vandalizovan „vjerovatno u noći 21. juna“.

„U državi Ukrajini nema građanskog rata već samo nezakonitih akcija Kremlja, koji progoni sve ono što je sveto za svakog Ukrajinca u svakom dijelu svijeta“, saopšteno je iz ambasade.

Danska policija je potvrdila da je primila izvještaj o vandalizmu nad spomenikom Ševčenku i da istražuje incident.

Gradske vlasti Kopenhagena su upoznate sa vandalizmom u ponedjeljak popodne i u roku od sata vremena spomenik je očiščen, kazao je portparol opštinskih vlasti u Kopenhagenu.

Taras Grigorovič Ševčenko, pjesnik iz 19. vijeka čija se djela smatraju osnovom moderne ukrajinske književnosti i jezika, bio je osuđen i prognam zbog promovisanja nezavisnosti Ukrajine od Ruskog carstva.

Spomenik Tarasu Ševčenku u Kopenhagenu otkriven je 2010. godine.

Rojters podsjeća da su odnosi između Ukrajine i Rusije posrnuli nakon ruske aneksije Krimskog poluostrva 2014. godine i podrške separatističkim snagama na istoku Ukrajine u konfliktu u kojem Kijev tvrdi da je ubijeno

14 000 ljudi. Ukrajina želi da joj se vrati njena teritorija.

Svega nekolicina ruskih navijača prisustvovala je utakmici u Kopenhagenu, koju je Danska dobila sa 4-1, piše britanska agencija.

U Danskoj koja je bila domaćin utakmica u grupi Euro 2020 protiv Finske, Belgije i Rusije na Parken stadionu, na snazi su ograničenja za ulazak u zemlju usljed pandemije kovida-19, što znači da su navijači drugih reprezentacija mogli da uđu u zemlju samo uz karantin. N.B.

Vlasti Kopenhagena su saopštile da je spomenik očišćen u roku od sat vremena od kako je prijavljenio da je vandalizovan

Bonus video: