ODLUKA AGENCIJE A BORBU PROTIV KORUPCIJE

Osumnjčen za zlouptrebu fondova EU: Zamrznuta imovina šefu vladajuće stranke u Rumuniji

Desetine demonstranata su vikali "Ostavka" kada je Dragnea stigao u Agenciju za borbu protiv korupcije, gdje se zadržao oko pola sata. Kada je izlazio, bio je okružen policijom i svojim pristalicama, i nije davao komentare
2 komentar(a)
Liviju Dragnea, Foto: Reuters
Liviju Dragnea, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 00:03h

Rumunska Agencija za borbu protiv korupcije zamrzla je juče imovinu moćnom lideru vladajuće Socijaldemokratske partije Livijuu Dragnei, osumnjičenom za zloupotrebu fondova Evropske unije.

Dragneina imovina, vrijedna 27,4 miliona eura, zaplijenjena je juče, kao i imovina četiri od osam osoba koje su pod istragom, saopštila je rumunska Agencija za borbu protiv korupcije.

Dragnea je osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe i za fasifikovanje dokumenata u cilju nezakonitog dobijanja fondova EU.

On navodi da je ta istraga politički motivisana i da se sprovodi u vrijeme kada njegova partija nastoji da reformiše pravosudni sistem Rumunije.

Kritičari navode da socijaldemokrate žele da izmijene pravosudni sistem kako bi zaštitile svog šefa od krivičnog gonjenja.

Istraga protiv Dragnee odnosi se na zloupotrebu sredstava iz perioda od 2001. do 2012. godine, kada je bio na čelu savjeta okruga Teleorman, u južnoj Rumuniji. Pokrenuta je pošto je Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) saopštila da je 21 milion eura nelegalno isplaćen zvaničnicima za izgradnju puteva u Rumuniji.

Desetine demonstranata juče su vikali "Ostavka" kada je Dragnea stigao u Agenciju za borbu protiv korupcije, gdje se zadržao oko pola sata. Kada je izlazio, bio je okružen policijom i svojim pristalicama, i nije davao komentare.

Dragnea, predsjednik najveće rumunske stranke, ne može da bude premijer pošto je 2016. godine osuđen zbog namještanja izbora.

Predsjednik je donjeg doma rumunskog parlamenta, a sudi mu se i u odvojenom slučaju zloupotrebe službenog položaja.

Socijaldemokratska partija je u januaru pokušala da dekriminalizuje zloupotrebu položaja što je izazvalo najveće proteste u Rumuniji od pada socijalizma.

Preporučujemo za Vas