Rusija testira sisteme protivvazdušne odbrane na okupiranom Krimu

"Crnomorska flota izvodi brojne aktivnosti kako bi nadgledala akcije brodova NATO-a i drugih zemalja koje učestvuju u vežbi Sea Breeze 2021", preneo je Interfax navode ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom

6277 pregleda 14 komentar(a)
Krim, Foto: Screenshot/Youtube
Krim, Foto: Screenshot/Youtube

Rusija je 29. juna na okupiranom poluostrvu Krim testirala svoje sisteme protivvazdušne odbrane dok su u Crnom moru trajale multinacionalne vojne vežbe, čiji su domaćini Ukrajina i Sjedinjene Države.

Ukupno 32 zemlje, uključujući većinu crnomorskih država, saveznike NATO-a i partnere, prisustvuju vežbi "Sea Breeze 2021" koja je počela 28. juna uslijed porasta tenzija između Rusije i Zapada nakon incidenta kod obala Krima u koji su umiješani Rusija i britanski ratni brod.

Moskva je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine nakon slanja trupa i organizovanja referenduma, koji je najmanje stotinu zemalja odbacilo kao nezakonit.

Agencija Interfax je 29. juna citirala navode ruske crnomorske flote da je u testovima spremnosti raspoređeno oko 20 aviona i helikoptera, uključujući bombaše Su-24M, kao i raketne sisteme zemlja-vazduh S-400.

"Crnomorska flota izvodi brojne aktivnosti kako bi nadgledala akcije brodova NATO-a i drugih zemalja koje učestvuju u vežbi Sea Breeze 2021", preneo je Interfax navode ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

Vježba "Sea Breeze" dolazi nakon što je Rusija 23. juna tvrdila da je Rusija je ispalila hice upozorenja i da je vojni avion bacio bombe na put britanskog razarača HMS Defender da bi ga primorao da promijeni kurs sa područja u blizini krimskog grada Sevastopolja.

Britansko ministarstvo odbrane poreklo je da je na HMS Defender pucao ili da je bio u ruskim vodama, ističući da je bio u ukrajinskim vodama na putu za Gruziju na istočnom kraju Crnog mora.

Moskva je zatražila otkazivanje vojnih vežbi "Sea Breeze" prije nego što su započele, a rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će štititi nacionalnu bezbednost ako bude potrebno.

Generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helga Schmid pozvala je 29. juna u Beču na izgradnju poverenja kako bi se zaustavile tenzije u Crnom moru, upozoravajući da bi bilo kakvi incidenti u tom području mogli da izmaknu kontroli.

Bonus video: