Ruska crkva: Odbiti vakcinaciju je grijeh

Većina Rusa, oko 54 odsto, i dalje nije spremna da se vakciniše protiv koronavirusa, pokazalo je nezavisno istraživanje javnog mnjenja čiji su rezultati objavljeni juče

27270 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Rusija (Ilustracija), Foto: Beta/AP
Rusija (Ilustracija), Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2021. 20:40h

Uticajna Ruska pravoslavna crkva prekorila je ljude koji odbijaju da se vakcinišu protiv kovida-19, nazivajući ih grešnicima koji će morati da se kaju tokom cijelog života.

Crkva je pozvala vjernike da se vakcinišu nakon što su juče u Rusiji zabilježena 24.353 nova slučaja zaraze kovidom-19, uključujući i 6.557 u Moskvi.

Zbog širenja delta soja, za koji zvaničnici u Moskvi kažu da predstavlja 90 odsto novih slučajeva u gradu, nekoliko ruskih regiona je naredilo obaveznu vakcinaciju za zaposlene u određenim sektorima.

Nacionalni krizni štab objavio je juče da su 654 osobe preminule od posljedica koronavirusa u prethodnih 24 sata, nakon čega je prema njihovim podacima broj mrtvih u Rusiji porastao na 138.579.

Savezna agencija za statistiku vodi zasebnu evidenciju prema kojoj je u Rusiji od aprila 2020. do aprila 2021. zabilježeno 270.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom.

U televizijskom obraćanju, mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske crkvene poslove u Moskovskoj patrijaršiji, kazao je da oni koji odbijaju da se vakcinišu počinjavaju „grijeh zbog kojeg će morati da se iskupljuju tokom njihovih života“. „Svakodnevno svjedočim situacijama u kojima ljudi dolaze kod ssveštenika kako bi ispovijedili da su oni ili neko njima blizak odbili da se vakcinišu i na taj način nenamjerno izazvali nečiju smrt. Grijeh je misliti o sebi a ne o drugim ljudima“, kazao je Ilarion.

Većina Rusa, oko 54 odsto, i dalje nije spremna da se vakciniše protiv koronavirusa, pokazalo je nezavisno istraživanje javnog mnjenja čiji su rezultati objavljeni juče.

Najveći broj učesnika ankete, koju je sproveo Levada centar, kazao je da ne želi da se vakciniše zbog straha od sporednih efekata. Oko 41 odsto ispitanika koji ne žele da se vakcinišu kazali su da to neće učiniti ni pod kakvim okolnostima, dok je oko 24 odsto kazalo da će biti spremni kada budu završena sva istraživanja kojim se garantuje bezbjednost vakcina.

Sedam procenata ispitanika je kazalo da bi se vakcinisali samo pod prijetnjom nasiljem.

Anketa koju je sproveo Levada centar takođe je pokazala da se većina Rusa, oko 57 odsto, ne plaši da će se zaraziti kovidom -19, dok je njih 41 procenat kazalo da se plaši od zaraze.

Mada su rezultati početne faze 3 istraživanja objavljeni u uglednom naučnom časopisu „Lanset“ u januaru ove godine pokazali da je ruska vakcina Sputnjik V bezbjedna i efikasna u 91,6 odsto slučajeva, Rusija još nije objavila rezultate konačne faze 3 za Sputnjik ili bilo koju od njene tri domaće vakcine.

Rusija trenutno traži odobrenje za Sputnjik V od Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske medicinske agencije. Obje regulatorne agencije su u okviru standarde procedure odobravanja sprovele inspekcije prouzvodnih postrojenja za rusku vakcinu. Ni SZO ni EMA još nijesu objavile rezultate tih inspekcija.

Bonus video: