Osuđen bjeloruski opozicionar: Barbariku 14 godina zatvora, ne može da podnese žalbu

Babariko je osuđen zbog velikog primanja mita i pranja novca, saopštila je bjeloruska nevladina organizacija Vjasna pozivajući se na presudu Vrhovnog suda

6243 pregleda 6 komentar(a)
Barbariko, Foto: Reuters
Barbariko, Foto: Reuters

Bjeloruski opozicionar Viktor Babariko, koji je namjeravao da se kandiduje na predsjedničkim izborima u avgustu 2020. godine protiv Aleksandra Lukašenka, ali je uhapšen nekoliko nedjelja ranije, osuđen je danas na 14 godina zatvora zbog korupcije.

"Viktor Babariko osuđen je na 14 godina zatvora a kaznu će izdržavati u kazneno-popravnoj koloniji sa pojačanim obezbjeđenjem", navele su na Tviteru pristalice opozicije.

Babariko je osuđen zbog velikog primanja mita i pranja novca, saopštila je bjeloruska nevladina organizacija Vjasna pozivajući se na presudu Vrhovnog suda.

Pošto je presudu izrekao Vrhovni sud, Babariku je onemogućeno da podnese žalbu.

Babariko (57) je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsjedničkim izborima održanim 9. avgusta 2020. godine.

Opozicionar je takođe osuđen na novčanu kaznu od oko 45.000 eura i zabranjeno mu je da bude na rukovodećim funkcijama.

Tužilaštvo tvrdi da je Babariko počinio krivična djela dok je bio na čelu Belgazprombanke, bjeloruske podružnice banke koja pripada ruskom gigantu Gaspromu.

Sedam drugih bivših zaposlenih u toj banci, koji su se izjasnili krivim i svjedočili protiv Babarika, osuđeni su na zatvorske kazne od tri do šest godina.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora za koje protivnici Lukašenka tvrde da su pokradeni.

Bonus video: