MEĐU PRVIMA U EVROPI POPUSTILI SA MJERAMA

Holandija bilježi rast broja novoificiranih koronom, u dvije nedjelje broj pozitivnih povećan šest puta

Najveći broj novih zaraza otkriven je kod mladih, kod tinejdžera i dvadesetogodišnjaka, upravo u starosnoj grupi koja je posljednja na redu za vakcinaciju i još uvijek nije vakcinisana ili revakcinisana

7461 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Holandija, koja je među prvima u Evropskoj uniji (EU) popustila gotovo sve mjere zaštite od koronavirusa, ponovo bilježi veliki rast novoinficiranih koronavirusom.

Za nepune dvije nedjelje dnevni broj pozitivnih testova je povećan gotovo šest puta, sa 550 slučajeva 26. juna na skoro 3.700 juče.

Najveći broj novih zaraza otkriven je kod mladih, kod tinejdžera i dvadesetogodišnjaka, upravo u starosnoj grupi koja je posljednja na redu za vakcinaciju i još uvijek nije vakcinisana ili revakcinisana.

Sa druge strane, broj osoba na bolničkom liječenju za sada je i dalje povoljan, zahvaljujući sve većem stepenu vakcinisanosti, posebno starijih i građana sa drugim zdravstvenim rizicima, koji su do sada uglavnom u potpunosti vakcinisani.

Iako je izvjestan porast novih slučajeva bio očekivan i prema riječima holandskog premijera u ostavci Mark Rutea sračunat rizik, između ostalog i zbog sve većeg udjela zaraznije delta varijante koronavirusa, holandska vlada zatražila je od kriznog štaba hitan savjet za tumačenje i eventualnu reakciju na veliki porast broja novih slučajeva.

Uporedo sa otvaranjem noćnih klubova, festivala, stadiona i restorana, u cilju smanjenja rizika od širenja zaraze, u Holandiji je počelo i masovno "testiranje za ulazak".

Riječ je o brzim, antigenskim testovima koji se obavljaju u za tu svrhu specijalno opremljenim laboratorijama sa izuzetno velikim kapacitetom, u koje je Holandija uložila čak 1,1 milijardu dolara. Tako je za ulazak u, na primjer, klub ili stadion neophodno pokazati potvrdu sa negativnim testom.

Takozvana "korona legitimacija" pored negativnog testa za ulazak može biti i potvrda o punoj vakcinaciji ili o preležanoj infekciji.

Da skupi sistem testiranja za ulazak na koji se holandska vlada oslonila za popuštanje mjera nije dovoljno pouzdan, pokazalo se na žalost već prve večeri u diskoteci u holandskom gradu Enshade – od 600 posjetilaca njih 180 je nakon provoda testirano pozitivno.

U toku je istraga kako je do toga došlo, a diskoteka je u međuvremenu zatvorena. Međutim, iako ekstreman, slučaj diskoteke u Enshadeu nije jedini. Naprotiv, najveći broj novih infekcija vezuje se upravo za klubove i ugostiteljske objekte.

Ranija istraživanja pokazala su da kod osoba bez simptoma, što je i uslov za testiranje za ulazak, brzi antigenski test može dati lažni negativni rezultat, a rizik predstavlja i varljivi period inkubacije.

Uz to, vlada se odlučila i za znatno duži vremenski period važenja testa od onog koji je krizni štab preporučio.

Zbog svega toga, vjerovatno je da su osobe sa negativnim testom u klub ipak unijele virus. Ne želeći da rizikuju da budu žarišta novih infekcija, vlasnici nekoliko klubova odlučili su da ne čekaju eventualnu reakciju vlade i već su ponovo zatvorili vrata svojih klubova.

Uz logiku "ko mnogo testira, više i nađe", masovno testiranje moglo je da bude dio objašnjenja za veliki porast broja pozitivnih testova.

Međutim, od blizu 400.000 testova za ulazak obavljenih prošlog vikenda, tek 0,2 odsto bilo je pozitivno. Istovremeno je i procenat pozitivnih testova na regularnim korona test lokacijama za nedjelju dana porastao sa 3,3 na 4,1 odsto.

Sve veći broj vakcinisanih građana donekle, ipak, uliva nadu da se scenario od prošlog ljeta i novog talasa na jesen neće ponoviti. Po broju građana koji žele da se vakcinišu, Holandija je, sa procentom od preko 85 odsto, među prvima u Evropi.

Spor početak vakcinacije, koje je zavisio od isporuke vakcina, u međuvremenu je nadoknađen i svi odrasli građani koji to žele biće tokom ljeta vakcinisani. Ukoliko na jesen ili sledeće godine bude potrebna ponovna revakcinacija, Holandija je za svoje građane obezbijedila i treću dozu.

Posebna grupa koja od popuštanja mjera takođe čini veliki dio pozitivno testiranih, su tinejdžeri. Zdravstveni savjet Holandije dao je 30. juna preporuku za vakcinaciju zdrave djece srednjoškolskog uzrasta, između 12 do 18 godina.

Vakcinacija Fajzer (Pfizer) vakcinom djece sa povećanim rizikom starije od 12 godina odobrena je još početkom juna.

Prema istraživanju holandskog Zavoda za javno zdravlje (RIVM), ukoliko se i 65 do 85 odsto tinejdžera vakciniše, širenje zaraze koronavirusom smanjilo bi se za oko 30 odsto. Spremnost roditelja da vakcinišu djecu je takođe visoka, blizu 70 odsto roditelja izjavilo je da će sigurno ili vjerovatno vakcinisati djecu.

Interesantno je da prema holandskom zakonu, odluku o vakcinaciji donose sami tinejdžeri. Dok šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci u potpunosti samostalno odlučuju, djeca od 12 do 15 godina odluku donose zajedno sa roditeljima, ali je, uz uslov da je dobro informisano, djetetova želja presudna.

Ipak, i pored visokog stepena vakcinacije, samo među odraslima ostaje oko 15 odsto građana koji se neće vakcinisati, posebno u Biblijskom pojasu u kome uglavnom žive konzervativni protestanti, kao i među imigrantima.

Uz to, kod malog broja vakcinisanih, 5 do 10 odsto, vakcina ne nudi željenu zaštitu. Tako ostaje ukupno jedan na svakih pet građana sa značajnim rizikom od zaraze i teže kliničke slike, dok i mladi mogu imati dugotrajne posljedice nakon preležane infekcije koronavirusom.

Iako se od kriznog štaba očekuje hitan savjet za novonastalu situaciju, izvjesno je da će strategija vlade Holandije ostati nepromijenjena: spriječiti da zdravstveni sistem bude preopterećen i zaštita građana sa povećanim rizikom od težeg oblika kovida.

Kada su u pitanju jesen i zaštita upravo građana sa povećanim rizikom, pitanje je u kojoj mjeri će većinom vakcinisano holandsko društvo biti spremno da podrži eventualne restrikcije zarad sugrađana koji su vakcinaciju odbili.

Ukoliko se trend rasta ipak nastavi, Holanđani će moguće i prije jeseni osjetiti posljedice, bar kada su u pitanju planirani godišnji odmori.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dnevno objavljuje kartu EU, sa podacima o procentu pozitivnih korona testova u zemaljma članicama.

Za zemlje sa ispod četiri odsto pozitivnih korona testova ne važe ograničenja pri putovanju u i iz zemlje. Holandija je danas na 4,1 odsto.

Preporučujemo za Vas