Nastavnici prkosni pred Orbanovim zakonom

U Mađarskoj je juče stupio na snagu zakon kojim se u školama zabranjuje materijal za koji se smatra da promoviše homoseksualnost

3663 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kada je Mađarska prošlog mjeseca usvojila zakon kojim se djeci ograničava pristup diskusiji o homoseksualnosti, transrodni nastavnik hemije Floris Felegi Balta nije bio siguran da će on uopšte moći da nastavi da predaje.

Novi mađarski anti-LGBT zakon, koji je juče stupio na snagu, izazvao je nezadovoljstvo u LGBT zajednici i doprinio neizvjesnosti života pod vladom nacionalističkog premijera Viktora Orbana, koja je pojačala kampanju protiv LGBT osoba uoči izbora sljedeće godine.

Orban, koji je na vlasti od 2010, postaje radikalniji po pitanju socijalne politike, tvrdeći da se bori da sačuva tradicionalne hrišćanske vrijednosti od zapadnog liberalizma.

„Pregledao sam zakon kako bih vidio da li uopšte mogu da nastavim da predajem“, kazao je za Rojters Felegi Balta, profesor biologije i hemije u jednoj srednjoj školi u Budipešti, koji sada pokušava da se prekvalifikuje.

„Prema jednoj interpretaciji zakona samim tim što se pojavljujem i predajem, ja demonstriram transeksualnost“, kazao je on.

Uprava škole, koja je privatna, kazala mu je da ne brine. „Učinićemo sve kako bi škola ostala podnošljiva za učenike i kako bismo stekli povjerenje roditelja i naših učenika“, kazala je jedna zvaničnica za britansku agenciju. „Ukoliko konkretno taj slučaj bude pokrenut, zastupaćemo naš stav na svakom zakonskom forumu“, kazala je ona.

Prema mađarskom zakonu, osobama mlađim od 18 godina ne smije biti pokazivan pornografski sadržaj, niti bilo koji sadržaj koji ohrabruje promjenu pola ili homoseksualnost. Takođe se predlaže formiranje liste grupe kojima je dozvoljeno da održavaju predavanja o seksualnom obrazovanju u školama.

Felegi Balta vodi vannastavnu radionicu na kojoj se razgovara o LGBT temama i pruža podrška djeci za rješavanje problema u privatnim životima.

„Sa naučnog gledišta, lagao bih kada bi rekao da nijesam govorio djeci o postojanju homoseksualnosti i transeksualnosti. Ali to ne znači da ja promovišem te teme“, kazao je on. „Nećemo upražnjavati samocenzuru“.

Zakon, koji je izazvao osude širom zapadne Evrope, propisuje da se nastavnici koji ga prekrše suočavaju sa neodređenim kaznama, koje će kasnije biti definisane.

Takođe treba da bude utvrđeno da li su predavanja poput onog koje drži Felegi Balta u skladu sa novim zakonom, kazao je jedan zvaničnik vlade za Rojters.

Orbanova vlada tvrdi da meta zakona nijesu homoseksualci, već da se radi o zaštiti djece i da treba prepustiti roditeljima da edukuju svoju djecu o seksualnosti.

Nakon što je zakon usvojen, mađarska Unija za zaštitu građanskih sloboda objavila je na Fejsbuku da je zakon nepravedan i da je stoga građanska neposlušnost opravdana.

Pojedini nastavnici su kazali za Rojters da će oni nastaviti da razgovaraju o LGBT temama u školi, jer su takve odredbe zakona nerealne imajući u vidu da učenici često sami pokreću te teme na času nakon što su o tome čitali ili gledali neki film.

„Djeca nijesu slijepa“, kazala je Eva Gadaneč, koja predaje u državnoj srednjoj školi u Budimpešti. „Oni nijesu gluvi, oni žive u ovom svijetu i ukoliko pokrenu te teme u školi ili na školskom izletu, onda vi odgovorite“.

Gadaneč je ispričala priču o djevojčici koja je joj je pokazala ožiljke od rana koje je sama sebi nanijela dok je pokušavala da se pomiri sa svojim seksualnim identitetom.

„Razgovarajući o tim temama i dozvoljavajući djeci da uvide da nijesu sama i da je to normalno i prihvaćeno, možda će makar jedan učenik manje izvršiti samoubistvo, ili će njih dvoje izbjeći depresiju“, kazala je ona.

„Ja ću nastaviti da radim kao i do sada. Ne želim ništa da mijenjam“.N. B .

Evropski parlament i Evropska komisija žele da pustimo LGBTQ aktiviste i organizacije u vrtiće i škole. Mađarska to ne želi. Ovo se ne tiče briselskih birokrata. Štogod da urade, nećemo pustiti LGBTQ aktiviste među našu djecu”, kazao je juče Orban

Bonus video: