PARLAMENTARNI IZBORI u bugarskoj

Nakon više od 95 odsto glasova: Neizvjesna trka partija koje predvode Borisov i TV zabavljač Trifonov

U parlament su još ušli Bugarska socijalistička partija (BSP) s 13,6 odsto glasova, liberalni prozapadni savez Demokratska Bugarska s 12,6 odsto, Pokret za prava i slobodu (DPS) koji uglavnom podržavaju etnički Turci s 10,6 odsto i nova alijansa lijevog centra "Ustani! Mafija napolje!" koju je nedavno osnovala bivša zaštitnica građana Maja Manolova, s pet odsto osvojenih glasova

2414 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters

Stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova i antielitistička partija Postoji takav narod (ITN) skoro su izjednačene po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima u Bugarskoj održanim u nedjelju, 11. jula, pokazuju rezultati poslije više od 95 odsto prebrojanih glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije, GERB je osvojio 622.591 glasova, odnosno 23,91 odsto, a partija ITN koju je osnovao popularni televizijski zabavljač Slavi Trifonov 616.076 glasova ili 23,66 odsto.

U parlament su još ušli Bugarska socijalistička partija (BSP) s 13,6 odsto glasova, liberalni prozapadni savez Demokratska Bugarska s 12,6 odsto, Pokret za prava i slobodu (DPS) koji uglavnom podržavaju etnički Turci s 10,6 odsto i nova alijansa lijevog centra "Ustani! Mafija napolje!" koju je nedavno osnovala bivša zaštitnica građana Maja Manolova, s pet odsto osvojenih glasova.

Analitičari su spekulisali da bi ITN mogao da pokuša da formira koalicionu vladu s liberalnim savezom Demokratska Bugarska i reformom orijentisanom "Ustani! Mafija napolje!", piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Međutim, tri stranke možda neće uspjeti da dobiju većinu potrebnu za formiranje vlade i mogle bi biti primorane da traže podršku nekih članova ili Socijalističke partije ili Pokreta za prava i slobodu.

Tijesna trka podvlači duboke podjele oko nasljeđa dugogodišnje vladavine Borisova sa sve većim gnijevom javnosti zbog raširene korupcije, ocjenjuje Rojters, dodajući da analitičari kažu da će GERB i ako osvoji najviše glasova, teško sastaviti vladajuću koaliciju.

Popularni televizijski voditelj i folk pjevač Slavi Trifonov predvodi partiju "Postoji takav narod".

Rezultati donose mogućnost novih izbora u potrazi za stabilnom vladom kroz sastavljanje koalicija i saveza s manjim partijama, ocijenila je agencija Frans pres.

Izbori u Bugarskoj održani su 11. jula, samo tri mjeseca poslije glasanja na kojem nijedna partija nije uspjela da osvoji većinu.

Za 240 mjesta u parlamentu nadmetale su se ukupno 23 stranke i koalicije.

Novi navodi o zloupotrebi vladinih sredstava u administraciji koju je predvodio GERB umanjili su podršku stranci Bojka Borisova uoči glasanja.

Bugarska je najsiromašnija država Evropske unije (EU) i smatra se jednom od najkorumpiranijih u Uniji. Predizborna kampanja je malo doprinijela da se promijeni takva percepcija.

"Na ovim izborima je riječ o sasvim fundamentalnom demokratskom pitanju: Kako poboljšavamo rad vlade i ko će biti najbolji menadžeri vlade", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Bugarskoj Bobi Filips, dodajući da "polarizujuće etničke retorike ili retorika o spoljnim neprijateljima" uglavnom nije bilo u predizbornoj kampanji.

Upitan uoči izbora, čemu se nada od glasanja predsjednik Rumen Radev rekao je da želi vladu koja više vodi računa o potrebama Bugara, "državu koja pripada i radi u javnom interesu, a ne za skrivene krugove".

"Snažno se nadam da će stranke pristupiti svom poslu mnogo konstruktivnije i mnogo odgovornije, kako bi ispunile očekivanja građana", rekao je on pošto je glasao.

Borisov, koji je vladu vodio tri puta, u prethodnim kampanjama imao je uspeha kombinacijom populističke retorike i prozapadnih slogana.

Međutim, masovni ulični protesti prošle godine podstaknuti optužbama da su Borisov i njegova vlada štitili oligarhe, odbijajući da reformišu pravosuđe i suzbijajući slobodu govora konačno su uzeli danak popularnosti 62-godišnjeg političara.

Radev je u maju postavio privremenu vladu koja je otvorila istrage o navodnoj korupciji, uključujući optužbe da su desetine opozicionih političara nelegalno prisluškivane prije izbora u aprilu.

Zvaničnici prelazne vlade takođe su tvrdili da su milijarde dolara javnih sredstava preusmjerene ka određenim privatnim kompanijama kroz netransparentan proces.

Bugarsku, koja je takođe članica NATO, zapadni partneri su kritikovali zbog korupcije i nazadovanja u vladavini prava i slobodi medija.

Prema indeksu percepcije Transparensi internešnala (Transparency International) za 2020. godinu Bugarska je zauzela 69. mjesto, izjednačena s Rumunijom i Mađarskom kao najlošija u EU.

Preporučujemo za Vas