Bugarskoj predstoji politička nestabilnost

Imajući u vidu da se radi o tijesnoj pobjedi, odnos snaga se može mijenjati do konačnog proglašenja pobjednika u četvrtak

5422 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bugarska se suočava sa prolongiranom političkom nestabilnošću nakon što je na nacionalnim izborima tijesno pobijedila antiestablišment partija Postoji takav narod (ITN) i nejasno je kako kako će formirati vladu.

U još jednom obrtu pomno praćenih izbora, ITN na čijem čelu je popularni TV voditelj i pjevač Slavi Trifonov osvojila je više glasova od partije desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, i postala najveća stranka u zemlji.

Na osnovu 98,9 odsto prebrojanih glasova, ITN je pobijedila sa 23,9 odsto, malo ispred Borisovljevovog GERB-a za koji je glasalo 23,7 odsto izašlih birača.

Imajući u vidu da se radi o tijesnoj pobjedi, odnos snaga se može mijenjati do konačnog proglašenja pobjednika u četvrtak. Međutim, čak i tada 62-godišnji Borisov teško da bi uspio da formira funkcionalnu koaliciju, nakon što to nije uspio da uradi nakon neizvjesnih parlamentarnih izbora u aprilu.

Većina političkih partija odbija da sarađuje sa bivšim tjelohraniteljem, a mnogi Bugari ga okrivljuju zbog toga što je dozvolio rast korupcije i optužuju ga da je pružo tihu podršku oligarsima.

Juče je Trifonov najavio planove da pokuša da formira manjinsku vladu, za koju većina političkih posmatrača tvrdi da je riskantan potez kojim se vrši pritisak na njegove moguće partnere.

On je predstvio njegovu listu prioritea i ministara, pozivajući malu antikorupcijusku partiju Demokratska Bugarska i stranku Ustanite! Mafija napolje!, kao i druge stranke da mu pruže podršku.

Trifonov je kazao da ga ne zanima da postane novi premijer i da će nominovati Nikolaja Vasiljeva, 51, bivšeg ministra ekonomije i državne administracije za tu funkciju.

„Vrijeme je da sve počne da se dešava pred vašim očima, u parlamentu. Zato što je to moralna stvar“, kazao je on u obraćanju uživo preko njegovog TV kanala.

Ove tri partije ne mogu ostvariti parlamentarnu većinu, što znači da će ITN-u biti potrebna podrška tradicionalnih stranaka poput socjalista ili etnički turske MRF stranke kako bi smijenjio sadašnji kabinet.

Rojters ističe da ne treba isključiti mogućnost trećih izbora, što bi moglo Bugarskoj otežati pristup EU fondu za oporavak od pandemije kao i odobravanje budžeta za 2022.

Bonus video: