Mediji: Umro holandski novinar De Vris

"Peter je živeo prema svom uvjerenju da 'klečanje nije način da se bude slobodan'. Mi smo neizmjerno ponosni na njega i istovremeno neutješni", saopštila je njegova porodica

5973 pregleda 5 komentar(a)
Građani ostavljaju cvijeće na mjestu napada na novinara, Foto: REUTERS
Građani ostavljaju cvijeće na mjestu napada na novinara, Foto: REUTERS

Umro je Peter R. de Vris, popularni holandski novinar koji se bavio kriminalom i koji je bio ranjen u napadu vatrenim oružjem prošle nedjelje u Amsterdamu, objavili su danas holandski mediji.

"Peter je živeo prema svom uvjerenju da 'klečanje nije način da se bude slobodan'. Mi smo neizmjerno ponosni na njega i istovremeno neutješni", saopštila je njegova porodica.

De Vris (64), hvaljen zbog neustrašivog izvještavanja o holandskom podzemlju, pogođen je iz vatrenog oružja 6. jula kada je krenuo kući poslije svoje redovne televizijske emisije.

Dvojica osumnjičenih su privedena. Policija je saopštila da je osumnjičeni napadač 21-godišnji Holađanin, dok je 35-godišnji Poljak koji živi u Holandiji optužen da je vozio automobil za bjekstvo.

Holandski kralj Vilem Aleksander prošle nedjelje nazvao je napad na De Vrisa "napadom na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države i prema tome takođe napad na vladavinu prava".

Bonus video: