Bugarska spriječava krizu pred predsjedavanje Unijom

Glavčev, koji je visoki zvaničnik partije desnog centra GERB premijera Bojka Borisova, rekao je da je njegova ostavka "moralni čin" kojim je hteo da izbjegne bilo kakav negativni uticaj na predstojeće bugarsko predsjedavanje EU
0 komentar(a)
Bugarska, Foto: Shutterstock
Bugarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2017. 19:49h

Predsjednik Parlamenta Bugarske Dimitar Glavčev podnio ostavku u nastojanju da spriječi parlamentarnu krizu u toj zemlji prije početka predsjedavanja EU.

On je podnio ostavku pošto je glavna opoziciona stranka, Socijalistička partija, zapretila da će bojkotovati sjednice parlamenta optužujući ga da pokušava da ućutka opoziciju.

Glavčev, koji je visoki zvaničnik partije desnog centra GERB premijera Bojka Borisova, rekao je da je njegova ostavka "moralni čin" kojim je hteo da izbjegne bilo kakav negativni uticaj na predstojeće bugarsko predsjedavanje EU.

Borisov, čija vladajuća koalicija ima tijesnu većinu u parlamentu, rekao je da su "država i njena stabilnost važniji od bilo čega".

Partija GERB je imenovala zvaničnicu stranke Cvetu Karajančevu na mjesto predsjednice parlamenta. Njena nominacija je odobrena sa 138 glasova za, tri protiv i 71 uzdržanim.

GERB se vratio na vlast za treći mandat od 2009. godine poslije prevremenih izbora u martu.

Bonus video: