Španci u redovima čekaju da prime vakcinu, mladi hoće da se vrati život

Samo pet odsto stanovnika Španije ne želi da primi vakcinu protiv kovida-19, puno manje od 13 odsto u Francuskoj ili 19 odsto u SAD

15731 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španci, koji su na početku pandemije bili među zemljama s najviše zaraženih kovidom-19, sada su među najvakcinisanijim narodima, pokazuju podaci.

Druge zemlje su pokušale raznim mjerama da podstaknu ljude na vakcinisanje, od novčanih isplata do direktnih naredbi ili zabrana posjećivanja lokala bez dokaza o vakcinisanju, ali u madridskoj bolnici Isabel Zendal osoblje kaže da im dolaze mladi željni povratka normalnom životu.

Šef medicinskih sestara Fernando Prado je objasnio da mladi znaju da im je normalan život bliže što se prije vakcinišu.

Samo pet odsto stanovnika Španije ne želi da primi vakcinu protiv kovida-19, puno manje od 13 odsto u Francuskoj ili 19 odsto u SAD, prema anketi Morning Consulta objavljenoj u četvrtak.

Glavni pokretač spremnosti na vakcinisanje je sjećanje na prvi talas pandemije u Španiji u martu 2020. kada je svaki dan umiralo 800 ljudi, prenosi agencija Hina.

Španija vakcinacija
foto: Reuters

Od tada Španija stalno bilježi porast vakcinisanih, iako je na početku bilo problema s snabdijevanjem.

Po postotku stanovništva koje je primilo barem jednu dozu, Španija je na 11. mjestu u svijetu i na 4. mjestu u Evropskoj uniji, prema podacima agencije Reuters

"U svojoj strategiji protiv pandemije, Španija je težište stavila na vakcinisanje i ljudi su povjerovali", rekao je Kuike Basat, naučnik Globalnog zdravstvenog instituta u Barseloni.

Španija vakcinacija
foto: Reuters

Ali posljednjih nedjelja je u nekim regijama zabilježen porast slučajeva i tamo je ponovno uveden policijski čas.

Basat je rekao da su prebrzo ukinute restrikcije u zemlji i upozorio da imunitet krda neće biti postignut dok ne bude vakcinisano 90 odsto stanovništva jer se širi zaraznija delta varijanta, prenosi Hina.

Broj vakcinisanih i dalje raste i svi stariji od 80 su u potpunosti vakcinisani kao i 84,4 odsto starijih od 60, prema podacima vlade.

Bonus video: