Evropa ponovo diže gard

Evropske zemlje, suočene sa rastom broja zaraženih delta sojem koronavirusa, uvode ograničavajuće mjere koje se uglavnom oslanjaju na upotrebu zdravstvenih propusnica za vakcinisane i osobe koje su prebolovale kovid

24470 pregleda 34 reakcija 30 komentar(a)
Protesti u Parizu protiv uvođenja novih mjera za suzbijanje epidemije, Foto: Reuters
Protesti u Parizu protiv uvođenja novih mjera za suzbijanje epidemije, Foto: Reuters

U naporu da se suprotstave rastućoj prijetnji koju predstavlja delta soj koronavirusa, sve veći broj evropskih država podiže odbranu i pokušava da podstakne vakcinaciju.

Italija je u četvrtak slijedila primjer Francuske, najavivši da će dokaz o vakcinaciji ili imunitetu ubrzo biti obavezan za niz aktivnosti, uključujući boravak u restoranima kao i ulazak u mjesta poput teretana, bazena, muzeja i bioskopa.

U Grčkoj je od prošle nedjelje potvrda o vakcinaciji obavezna za svakoga ko želi da uđe u restorane i kafiće, dok su u desetinama portugalskih opština početkom jula uvedene ograničavajuće mjere za boravak unutar restorana tokom vikenda.

Detalj sa Mikonosa
Detalj sa Mikonosafoto: Reuters

"Delta varijanta je veća prijetnja od ostalih sojeva“, kazao je italijanski premijer Mario Dragi, obrazlažući odluku da učini takozvanu „zelenu propusnicu“ obaveznom za učešće u velikom dijelu javnog života.

"Zelena propusnica nije poželjan, već neophodan uslov kako ne bismo zatvorili ekonomiju. Bez vakcinacije, sve ćemo morati ponovo da zatvorimo“, kazao je Dragi.

Dnevni broj novih slučajeva zaraze u Italiji se udvostručio tokom prošle sedmice, a u četvrtak je dostigao 5 057, dok je u susjednoj Francuskoj broj novozaraženih na dnevnom osnovu dostigao čak 22 000 u odnosu na 10 908 od 16. jula.

Pariz
Parizfoto: Reuters

Za razliku od prethodnih talasa kovida, broj mrtvih i hospitalizacija nije rastao srazmjerno porastu broja novih slučajeva, zahvaljujući masovnoj vakcinaciji od početka godine.

Međutim, budući da je manje od 54 odsto odrasle populacije vakcinisano u Evropskoj uniji, vlade strahuju da će biti još desetine hiljada žrtava ukoliko se vakcinacija ne ubrza.

U nedjelji pošto je francuski predsjednik Emanuel Makron 12. jula najavio strožu upotrebu zdravstvenih propusnica, rekordnih 3,7 miliona francuskih državaljana se prijavilo za vakcinaciju, objavljeno je na sajtu Doktolib.

Regionalni guverneri u Italiji su takođe kazali da je nakon Dragijevog obraćanja u četvrtak zabilježen porast broja prijavljenih. „Mislim da je premijer postigao ono što je želio“, kazao je za Rojters Đovani Tota, šef sjeverozapadnog regiona Ligurija.

Osobama koje nijesu vakcinisane zabranjen je ulazak u italijanske restorane
Osobama koje nijesu vakcinisane zabranjen je ulazak u italijanske restoranefoto: Reuters

Druge evropske države takođe uvode mjere, u manjoj ili većoj mjeri.

Mađarska je juče saopštila da je vakcinacija obavezna za medicinske radnike u okviru napora te zemlje da suzbije pandemiju, dok je Malta ranije ovog mjeseca postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila ulazak svim osobama starijim od 12 godina koje nijesu potpuno vakcinisane.

Nakon što je prvobitno odbacio upotrebu kovid pasoša za domaću upotrebu, britanski premijer Boris Džonson kazao je u ponedjeljak da će za ulazak u engleske noćne klubove i druga mjesta masovnog okupljanja od septembra biti potreban dokaz o potpunoj vakcinaciji.

Njemačka, koja ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od kovida po glavi stanovnika u Evropi, odbacila je obaveznu vakcinaciju uz obrazloženje da bi to podrilo povjerenje javnosti u kampanju imunizacije.

Berlin
Berlinfoto: Reuters

Umjesto toga, najveća evropska ekonomija pokušava da ubijedi skeptike i neodlučne olakšanim pristupom vakcinama, poput vakcinacije bez zakazivanja i slanja mobilnih timova u ruralna područja.

Usvajanje oštrijeg stava ne ide uvijek glatko, ističe Rojters.

Iako je Rusija pod naletom trećeg talasa i registruje stotine mrtvih svakodnevno, Moskva je ove nedjelje morala da odustane od zabrane ulaska u kafiće, restorane i barove bez zdravstvene propusnice nakon što su se ugostitelji žalili da im ta mjera uništava posao.

U međuvremenu, bijes zbog novih kovid pravila u Francuskoj izazvao je nacionalne proteste, sa 100 000 ljudi koji su izašli na ulice prošlog vikenda, optužujući vladu za ugrožavanje prava.

"Nijesam ovdje zato što sam protiv vakcina. Ovdje sam kako bi branio naše slobode. Ne mogu nas prisiljavati da se vakcinišemo“, kazao je za Rojters Mohamed Bukifa, 40-godišnji pekar iz Pariza.

Bunta takvih razmjera nema u Italiji, koja je prva zapadna zemnlja koja se našla na udaru pandemije i gdje je do sada zabilježeno skoro 128 000 preminulih od kovida, najviše poslije Britanije.

"Ja sam ekstremista kada je u pitanju zelena propusnica“, kazao je Rimljanin Alberto Gaudino.

"To je od apsolutne važnosti za naš kvalitet života, za rad, za zdravlje i kako bismo prevazišli ovu situaciju. Glupo je, prosto glupo, protiviti se zelenoj propusnici".

Hrvatska uvodi strože mjere kako bi sačuvala turističku sezonu

Hrvatska je odlučila da postroži kontrole protiv širenja kovida-19 duž obale u naporu da sačuva ljetnju turističku sezonu koja je od ključne važnosti za ekonomiju, kazao je juče hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

"Svako javno okupljanje više od 50 osoba će biti zabranjeno od sljedeće nedjelje“, kazao je Božinović, koji je takođe i šef nacionalnog direktorata za civilnu zaštitu.

Izuzetak će biti okupljanja do 1000 ljudi, poput koncerata na kojima će svi učesnici morati da pokažu sertifikat o vakcinaciji, negativan test na virus ili dokaz da su prebolovali ovu respiratornu bolest.

Dubrovnik
Dubrovnikfoto: Reuters

"Slično tome, svako ko želi da prisustvuje bilo kojem sportskom događaju, moraće da ispuni te uslove“, kazao je on.

Turizam predstavlja 20 odsto o hrvatskog BDP-a. Uprkos kontinuiranim putnim ograničenjima izazvanim pandemijom koronavirusa, zvaničnici se nadaju da će ovogodišnja sezona, koja je sada na vrhuncu, donijeti oko 70 odsto od prihoda zabilježenog tokom 2019.

U dodatnom potezu za zaštitu turističke sezone, Hrvatska je ove nedjelje uvela obavezne testove za osobe koje dolaze iz Britanije, Rusije i Kipra nezavisno od statusa vakcinacije. Nošenje maski ostaje obavezno u zatvorenim javnim mjestima i u javnom prevozu.

Juče, hrvatske vlasti su prijavile 176 novih slučajeva kovida-19, što je više u odnosu na 131 od prije nedjelju dana i 87 prije dvije nedjelje.

Bonus video: