novi lokaliteti na popisu

Uneskov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro

Omeđen drvećem, Paseo del Prado, u središtu madridskog glavnog grada, dom je muzeja Prado, dok je Retiro Park, odmah pored Paseo del Prada, jedna od najposjećenijih gradskih atrakcija

4347 pregleda 1 komentar(a)
Park Retiro, Foto: Reuters
Park Retiro, Foto: Reuters

Unesko je u nedjelju dodao istorijsku aveniju Paseo del Prado i park Retiro u Madridu na svoj popis svjetske baštine, prenosi Rojters.

Omeđen drvećem, Paseo del Prado, u središtu madridskog glavnog grada, dom je muzeja Prado, dok je Retiro Park, odmah pored Paseo del Prada, jedna od najposjećenijih gradskih atrakcija.

"Zasluženo priznanje za mjesto u gradu koje pospješuje naše istorijsko, umjetničko i kulturno nasljeđe", objavio je premijer Pedro Sančes na Tviteru.

El Retiro ("Skrovište") urbani je zeleni prostor s jezerom za veslanje u kojem uživaju i domaći i turisti, dok su palata i vrtovi prvobitno sagrađeni za ličnu upotrebu kralja Filipa IV u 17. vijeku, podsjeća Hina.

"Ponosni na svoj grad i srećni zbog Španije i baštine naše metropole", naveo je madridski gradonačelnik Hose Luis Martines-Almeida na Tviteru.

Preporučujemo za Vas