Više od 250 osoba u irskim i britanskim izviđačima optuženo za seksualno zlostavljanje

Slučajevi sežu u pedesete godine prošlog vijeka, ali uključuju i novije slučajeve

5614 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 250 osoba u Velikoj Britaniji i Irskoj osuđeno je za krivična djela seksualnog zlostavljanja djece u izviđačima u periodu od pedesetih godina prošlog vijeka na dalje, javlja Gardijan.

Radi se o podacima internog istraživanja, a počinioci su bili na vodećim pozicijama unutar izviđačkog pokreta.

Dvjesta pedeset pet slučajeva uključuju osuđujuće presude za silovanje, seksualni napad, voajerizam te posjedovanje, stvaranje i distribuciju pornografskih slika, prenosi Indeks.

Slučajevi sežu u pedesete godine prošlog vijeka, ali uključuju i novije slučajeve poput onog Olivera Kupera iz Bognora Regisa, koji je u oktobru prošle godine bio zatvoren na šest godina zbog tri optužbe za seksualni napad, protiv dvije šestogodišnje djevojčice. Prekršaji su se dogodili nešto više od dvije godine ranije.

Bilo je optužbi i u drugim zemljama

Takođe prošle godine, Grejem Avison iz Odenšoa kod Manchestera osuđen je na pet godina i sedam mjeseci zatvora u novembru nakon što se izjasnio krivim po četiri tačke seksualnog napada na dječaka.

"Udruženje izviđača mora učiniti mnogo više kako bi zaštitila sigurnost svojih izviđača od seksualnih predatora. Trenutno postoji kontinuirana kultura u kojoj postoji mogućnost da se zlostavljanje nenamjerno olakša, a ne aktivno spriječi. Mora postojati kultura transparentnosti i povjerenja te se moraju preduzeti koraci na svim nivoima organizacije kako bi se seksualno zlostavljanje unutar izviđača aktivno spriječilo", rekla je Ebi Hikson, saradnica u timu za borbu protiv zlostavljanja firme Bolt Burdon Kemp.

Izviđački pokret suočio se i s optužbama za seksualno zlostavljanje djece u drugim zemljama. Ranije ovog mjeseca, američki izviđači rekli su da su postigli sporazum s advokatima koji zastupaju oko 60.000 žrtava seksualnog zlostavljanja djece oko 850 miliona američkih dolara.

"Ništa nije važnije od sigurnosti mladih ljudi. U Velikoj Britaniji imamo više od 10 miliona mladih članova od našeg osnivanja 1907. godine. Prepoznajemo da je u to vrijeme bilo slučajeva zlostavljanja. Svako zlostavljanje mlade osobe je odvratno i duboko nam je žao zbog svih koji su pretrpjeli zbog postupaka zlostavljača", rekao je portparol izviđača.

Bonus video: