Austrijski šef diplomatije: Nije dobro da sve Avganistance dovedemo u Evropu

Šalenberg je naglasio da situacija iz 2015. ne smije da se ponovi

6217 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ne vjeruje da je, dogoročno gledano, dobro ako bi sve Avganistance koji napuštaju zemlju doveli u Evropu.

Šalenberg je, u intervjuu za televiziju „Puls 24“, naglasio da situacija iz 2015. ne smije da se ponovi i založio se za smještaj avganistanskih izbjeglica u susjednim zemljama Avganistana, dodajući da je to i u interesu samog Avganistana.

Posebno je kritikovao Italiju, čija ministarka za regionalna pitanja Mariastela Gelmini je prebacila Austriji nedostatak solidarnosti, prenosi Tanjug.

„Ako bi Italija željela da dostigne broj pripadnika avganistanske zajednice u Austriji po glavi stanovnika, mora najprije primiti 270.000 do 300.000 Avganistanaca. Tek tada možemo dalje da razgovaramo“, poručio je on.

U vezi izvještaja o kršenju ljudskih prava od strane talibana, Šalenberg je kazao da su izvještaji UN zabrinjavajući, ali da još nije dobio potvrde takvih informacija.

„Stanje je još nejasno, ali postoje velike sumnje prema talibanima. Moj prioritet je da ljudima kojima je potrebna pomoć, građanima Austrije i onima koji imaju boravišnu dozvolu, što prije omogućimo da napuste Avganistan „, rekao je on.

Bonus video: