EU teško do vojne autonomije

Ministri odbrane EU u Sloveniji razgovarali o lekcijama koje su naučene nakon haotične evakuacije iz Avganistana

9471 pregleda 0 komentar(a)
Borel i Tonin s holandskom ministarkom odbrane, Foto: Darko Bandic
Borel i Tonin s holandskom ministarkom odbrane, Foto: Darko Bandic

Njemačka je pozvala juče Evropsku uniju da koalicijama voljnih unutar bloka omogući da brzo rasporede vojne snage u krizi. Ministri odbrane bloka juče su na Brdu kod Kranja razgovarali o lekcijama koje su naučene nakon haotične evakuacije iz Avganistana i načinima da poboljšaju odgovor na buduće krize.

Operacija na brzinu nakon što su talibani preuzeli vlast pokazala je zavisnost EU od njenog saveznika. Bez američke podrške, evropske države ne bi mogle da garantuju bezbjedan izlazak svojih građana, ili čak vojnika.

Napori EU da oformi snage za brza dejstva paralisane su duže od decenije iako je 2007. stvoren sistem borbenih grupa od 1.500 pripadnika koje nikad nisu korištene zbog sporova oko finansiranja i nedostatka volje za raspoređivanje.

Međutim, povlačenje snaga predvođenih SAD iz Avganistana ponovo je aktuelizovalo tu temu.

“Ponekad se pojave događaji koji su katalizatori istorije, koji naprave proboj, i mislim da je Avganistan jedan od tih slučajeva”, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel juče u Sloveniji. On je dodao da se tom planu nada u oktobru ili novembru.

Borel je pozvao blok da oformi brzo rasporedive snage od pet hiljada pripadnika, kako bi se smanjila zavisnost od SAD.

Diplomate koje su prisustvovale sastanku rekle su Rojtersu da nema odluke o daljem putu i da EU ne može da se dogovori oko toga kako da brzo odluči o odobravanju misije, a da ne uključi svih 27 članica, njihove nacionalne parlamente i one koje žele zeleno svjetlo Ujedinjenih nacija.

Predlog Njemačke, jedne od najjačih vojnih sila u EU, ali istorijski nevoljne da svoje snage šalje u borbu, zavisio bi od zajedničke odluke bloka, ali ne nužno od svih članica koje raspoređuju snage, piše Rojters.

“U EU, koalicije voljnih bi mogle djelovati nakon zajedničke odluke svih”, objavila je njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer na Tviteru nakon sastanka u Sloveniji.

Rojters navodi da su snage za brza dejstva sada izglednije nakon izlaska Britanije iz bloka. Britanija, jedna od glavnih evropskih vojnih sila zajedno s Francuskom, bila je skeptična prema zajedničkoj vojnoj politici.

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin predložio je snage za brza dejstva od pet hiljada do 20 hiljada trupa, ali da raspoređivanje ne zavisi od jednoglasne odluke 27 članica EU.

“Ako pričamo o evropskim borbenim grupama, problem je da se one, zbog konsenzusa, skoro nikad ne aktiviraju”, rekao je Matej novinarima. Slovenija trenutno predsjedava EU.

“Možda je rješenje u tome da osmislimo mehanizam gdje će klasična većina biti dovoljna i oni koji su voljni mogli bi da krenu.”

Bonus video: