Papa u Mađarskoj: Ugasiti fitilj antisemitizma u Evropi

"Jevreji i hrišćani, vi više ne želite jedni u drugima vidjeti stranca, već prijatelja. Ne više protivnika, nego brata", rekao je Franjo

7844 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo u Budimpešti, Foto: Reuters
Papa Franjo u Budimpešti, Foto: Reuters

Papa Franjo, koji se danas nakratko sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na početku višesatne posjete Budimpešti, rekao je na sastanku s predstavnicima jevrejske zajednice da u Evropi treba ugasiti fitilj antisemitizma.

"Najbolji način da se taj upaljač deaktivira je raditi zajedno na pozitivan način, promovišući bratstvo", rekao je papa na susretu s predstavnicima hrišćanskih i jevrejskih zajednica Mađarske.

Odmah po dolasku u Budimpeštu, papa je 40 minuta razgovarao s premijerom Orbanom iza zatvorenih vrata.

S tog susreta zasad je objavljena jedino fotografija koju je Orban podijelio na Fejsbuku, javlja agencija dpa, a poslije je Vatikan objavio saopštenje, u kojem se navodi da su papa Franjo i Orban razgovarali o ulozi Crkve u Mađarskoj te o zaštiti životne sredine.

Orban i papa Franjo
Orban i papa Franjofoto: Reuters

Veliki zagovornik međuvjerskog dijaloga, Franjo je odao počast tim vjerskim zajednicama jer "su srušile zidove podjele" i radile zajedno na "promjeni stavova", prenosi Hina.

"Jevreji i hrišćani, vi više ne želite jedni u drugima vidjeti stranca, već prijatelja. Ne više protivnika, nego brata", rekao je papa.

Podsjetio je na tragičnu sudbinu mađarskog pjesnika Mikloša Radnotija, kojega su 1944. ubile mađarske milicije.

Odnosi između katolika i Jevreja poboljšali su se zahvaljujući dokumentu II vatikanskog koncila "Nostra Aetate" iz 1965, kojim se konačno zagovara poštovanje judaizma. Vjekovima je jevrejsko porijeklo Isusa bilo skrivano, a Jevreji predstavljani kao bogoubilački narod.

Papa Franjo je u 2019. izrazio zabrinutost zbog novih antisemitskih napada u nizu zemalja. Takvih napada pošteđena je jevrejska zajednica u Mađarskoj, najveća u centralnoj Evropi, s nekih 100.000 članova.

Mađarski premijer, suverenista Viktor Orban, koji sebe predstavlja kao evropski bedem od "muslimanske invazije", nastoji predstaviti Mađarsku kao sigurno mjesto za Jevreje.

Njegova vlada je zvanično proglasila "nultu stopu tolerancije" prema antisemitskim napadima te ističe ulaganja u obnovu i održavanje brojnih sinagoga i jevrejskih groblja.

Ipak, Orban je istovremeno orkestrirao napade na američkog milijardera i filantropa mađarskog porijekla Džordža Soroša, u čemu Svjetski jevrejski kongres vidi antisemitske naglaske, piše agencija Frans Pres.

Rehabilitacija nacista

Osim toga, Orban je kritikovan da želi rehabilitovati lik mađarskog lidera između dva rata, Mikloša Hortija, koji je bio saveznik nacističkog režima sve do 1944.

Inauguracija 2014. spomenika koji predstavlja Mađarsku kao žrtvu nacizma i kontroverznog muzeja Holokausta, čije se otvaranje odgađa godinama, takođe bude strahove od istorijskog revizionizma.

Orban
Orbanfoto: Reuters

Oko 600.000 mađarskih Jevreja ubijeno je u nacističkim logorima, deportovano u nekoliko mjeseci, uz saradnju mađarske vlade i policije.

Mađarska je 1920. dobila prvi antisemitski zakon u Evropi, na podsticaj Hortija, koji je postao Hitlerov saveznik.

Papina neobično kratka posjeta Budimpešti prije odlaska u Slovačku, gdje će boraviti tri dana, mediji naklonjeni premijeru Orbanu nazivaju poniženjem za Mađarsku, prenosi Hina.

Tokom susreta dvojice čelnika nije bilo televizijskih kamera ni fotografija prije početka razgovora, napominje Rojters.

Bonus video: