"Glasači su se vrlo jasno izrazili"

Šolc: CDU i CSU nisu samo izgubile glasove, dobile su poruku da ne treba da budu u vladi već u opoziciji

Prema preliminarnim zvaničnim rezultatima, koji su potvrdili projekcije, Socijaldemokratska partija (SPD) lijevog centra i njihov vođa Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, neznatno ispred konzervativne unijeCDU-CSU Armina Lašeta koja je zabilježila istorijski minimum sa 24,1 odsto.

10336 pregleda 4 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Kandidat njemačkih socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc, čija je stranka ostvarila tanku većinu na parlamentarnim izborima, ocijenio je danas da konzervativci treba da idu u opoziciju, pošto su na drugom mjestu po izbornom rezultatu.

"CDU i CSU (Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hrišćansko-socijalne unija) nisu samo izgubile glasove, one su zapravo dobile poruku građana da više ne treba da budu u vladi već u opoziciji", rekao je Šolc danas u sjedištu svoje stranke.

Konzervativci smatraju da bi i oni mogli da formiraju novu koalicionu vladu iako su na juče održanim izborima ostvarili svoj istorijski najlošiji rezultat.

Prema jutros objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima, koji su potvrdili projekcije objavljene noćas, Socijaldemokratska partija (SPD) lijevog centra i njihov vođa Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, neznatno ispred konzervativne unijeCDU-CSU Armina Lašeta koja je zabilježila istorijski minimum sa 24,1 odsto.

Konzervativci nikad nisu imali manje od 30 odsto glasova.

Na izborima su treći Zeleni sa 14,8 odsto glasova i liberali FDP, sa 11,5 odsto glasova.

"Glasači su se vrlo jasno izrazili i rekli da treba formirati narednu vladu jačanjem tri stranke - socijaldemokrate, ekologe i liberale FDP", rekao je 63-ogodišnji Šolc koji je aktuelni vicekancelar i ministar finansija u odlazećoj vladi Angele Merkel.

On je rekao da je mandat stranaka takođe da urade ono što građani žele.

Konzervativci su doživjeli najgori izborni rezultat ikad ostvaren sa 24,1 odsto glasova, što je gotovo devet procentnih poena manje nego na izborima 2017. godine.

Zbog rascjepkanih glasova koalicija tri stranke biće potrebna za formiranje vlade, što nije viđeno od 1950-ih.

Vođa CDU Armin Lašet sinoć je rekao da uprkos "razočaravajućem" rezultatu nije spreman da se pridruži opoziciji i da će učiniti sve da formiraju vladu predvođenu konzervativcima CDU-CSU.

Iako su drugi na izborima u teoriji ostaje mogućnost za konzervativce da formiraju koaliciju, vjerovatno sa Zelenima i FDP.

Pregovori o formiranju buduće vlade mogli bi da traju više nedjelja ili čak mjeseci.

Preporučujemo za Vas