Potjernica za neposlušnim ruskim novinarom

Ruska Savezna bezbjednosna služba traga za urednikom portala koji je istraživao slučaj trovanja Alekseja Navaljnog

4343 pregleda 4 komentar(a)
Dobrohotov, Foto: Rojters
Dobrohotov, Foto: Rojters

Urednik ruskog medija koji je naljutio Kremlj svojim istragama, uključujući i onu o trovanju opozicionog političara Alekseja Navaljnog, kazao je da su vlasti za njim raspisale potjernicu.

Roman Dobrohotov, glavni urednik portala “Insajder” kazao je za Rojters da su ga vlasti optužile za nezakonit prelazak ruske granice.

On se trenutno nalazi izvan Rusije, a u razgovoru za britansku agenciju nije želio da otkrije svoju lokaciju. Takođe nije kazao kako je napustio Rusiju.

Savezna bezbjednosna služba (FSB), nasljednica sovjetskog KGB-a, saopštila je da je Dobrohotov ilegalno, pješke i uz pomoć neimenovanih pojedinaca, prešao granicu sa Ukrajinom u noći 31. jula. FSB će tražiti njegovo hapšenje i krivično gonjenje, navodi se u saopštenju agencije.

Ruski mediji i novinari koji se kritički odnose prema vlastima bili su pod pojačanim pritiskom uoči parlamentarnih izbora ranije ovog mjeseca, a kampanja protiv osoba koje vlasti smatraju prijetnjom za političku stabilnost ne jenjava.

”Insajder” je naljutio vlasti pomažući u identifikovanju državnih bezbjednosnih zvaničnika za koje se tvrdi da stoje iza trovanja Alekseja Navaljnog u avgustu prošle godine.

”Insajder” je jedan od nekoliko medija koji su u Rusiji ove godine proglašeni “stranim agentima”, što je oznaka koja nosi negativnu konotaciju koja datira još iz sovjetske ere, a rezultira smanjenjem prihoda od marketinga dok označeni medij podliježe strogim pravilima označavanja sadržaja.

Kremlj poriče da su mediji na meti iz političkih razloga i tvrdi da su aktivnosti protiv njih zasnovane isključivo na zakonu i da neovisno od toga što su označeni kao strani agenti mogu da nastave da rade u Rusiji.

Juče ujutru policija je pretresla dva stana u Moskvi koji pripadaju porodici Dobrohotova i zaplijenila telefone i računare, objavio je urednik na Tviteru. Pripadnici FSB-a su takođe odveli na ispitivanje njegovu suprugu i oca.

Njegova pravna zastupnica Julija Kuznjecova kazala je za Rojters da je za njim raspisana potjernica 23. septembra.

Dobrohotov je kazao da mu je policija zaplijenila pasoš u junu pošto je pretresla njegov stan i proglasila ga za svjedoka u odvojenom slučaju klevete.

Bonus video: