Merkova pilula „ogroman napredak” u borbi protiv korone

Ako dobije odobrenje, molnupiravir bi bio bi prvi oralni antivirusni lijek za kovid-19

18665 pregleda 128 reakcija 10 komentar(a)
Foto: MERCK  CO INC
Foto: MERCK CO INC

Antivirusna pilula koju je proizvela američka kompanija Merk (Merck) mogla bi upola smanjiti rizik od umiranja ili hospitalizacije za one koji su u najvećoj opasnosti da se zaraze teškim oblikom kovida-19, a stručnjaci to smatraju potencijalnim napretkom u liječenju virusa.

Ako dobije odobrenje, molnupiravir, koji je osmišljen tako da unese greške u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek za kovid-19.

Merk i partner Ridgeback Biotherapeutics saopštili su da planiraju da što prije zatraže odobrenje u SAD za hitnu upotrebu tablete i da podnesu zahtjeve regulatorima širom svijeta.

”Oralni antivirusni lijek koji može u tolikoj mjeri uticati na rizik od hospitalizacije, donio bi značajnu promjenu”, rekao je Ameš Adalja iz Centra za zdravstvenu bezbjednost “Džons Hopkins”.

Trenutne mogućnosti liječenja uključuju infuzioni antivirusni remdesivir kompanije Gilead Sciences Inc i generički steroid deksametazon, koji se obično daju samo nakon što je pacijent već hospitalizovan.

”To će promijeniti dijalog o tome kako se boriti protiv kovida-19”, izjavio je za Rojters izvršni direktor Merka Robert Dejvis.

Postojeće terapije su “nepodesne i njihova primjena je logistički zahtjevna. Jednostavna oralna pilula bila bi suprotno od toga”, dodao je Adalja.

Američki proizvođač Fajzer i švajcarski Roše takođe se utrkuju da naprave antivirusnu pilulu za kovid-19 koja će biti laka za primjenu. Zasada su samo kokteli antitijela koji se moraju davati intravenozno odobreni za pacijente koji nisu hospitalizivani.

Bonus video: