Merkel u Rimu u oproštajnoj posjeti papi i premijeru Dragiju

"Merkel je bila zagovarač mulitilateralizma, transformisala je ulogu Njemačke u Evropi. Nedostajaće nam, ali sam siguran da ćemo je ponovo vidjeti u Italiji s obzirom na njenu ljubav za našu zemlju", dodao je Dragi.

3639 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski premijer Mario Dragi odao je danas priznanje njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je došla u oproštajnu posjetu Rimu gde je takođe primio papa Franjo.

"Kancelarka je znala da vodi Njemačku i Evropsku uniju sa smirenošću i odlučnošću", rekao je Dragi na zajedničkoj konferenciji sa Angelom Merkel.

"Merkel je bila zagovarač mulitilateralizma, transformisala je ulogu Njemačke u Evropi. Nedostajaće nam, ali sam siguran da ćemo je ponovo vidjeti u Italiji s obzirom na njenu ljubav za našu zemlju", dodao je Dragi.

Prije pandemije koronavirusa Merkel je redovno dolazila u Italiju.

"Moja ljubav prema Italiji neće prestati, doći ću da boravim u Rimu, vratiću se u Italiju u drugoj ulozi", rekla je kancelarka.

"Ovo je možda naš posljednji bilateralni susret i zadovoljna sam što sam ovdje. Za nekoliko mjeseci razvila se vrlo bliska saradnja između nas", dodala je ona.

Merkel je podsjetila da je sarađivala sa Dragijem i dok je bio na čelu Evropske centralne banke i da je on štitio euro.

Ranije tokom dana Merkel je primio papa Franjo.

Rekla je da je sa papom rezgovarala o politici, klimatskim promjenama i seksualnom zlostavljanju u krugovima svještenstva. Ona je takođe obišla jezuitski akademski program za zaštitu djece i bezbjedno okruženje koji je Njemačka podržala.

"Imali smo važne razgovore o napadima na djecu. Željela sam da istaknem svojom posjetom da mislimo da istina treba da izađe na vidjelo i da se to pitanje treba razmatrati", rekla je Merkel novinarima poslije sastanka sa papom.

Ona će završiti dan večernjom molitvom za mir u Koloseumu gdje će prisustvovati papa u organizaciji zajednce Sveti Eđidio.

Poslije 16 godina na vlasti kancelarka se sprema da napusti svoj položaj.

Njemačke Socijaldemokrate, Zeleni i liberali danas treba da počnu pregovore o mogućem formiranju koalicije, bez konzervativaca Angele Merkel.

Na konferenciji za novinare sa Dragijem Merkel je izrazila nadu da za formiranje nove njemačke vlade neće biti potrebno onoliko vremena koliko je bilo potrebno njenoj odlazećoj vladi koja je počela rad gotovo šest mjeseci poslije izbora 2017. godine.

"Sigurno će biti brže nego što je bio slučaj sa posljednjom vladom, čvrsto sam u to uverena, rekla je Merkel.

Bonus video: