Krah EU ako Brisel ne uzvrati Varšavi

Evropska komesarka Vera Jurova smatra da odluka Ustavnog suda u Poljskoj ne smije proći nekažnjeno

3530 pregleda 6 komentar(a)
Širom Poljske u nedjelju su organizovani  protesti u znak podrške članstvu u EU, Foto: Rojters
Širom Poljske u nedjelju su organizovani protesti u znak podrške članstvu u EU, Foto: Rojters

Evropska unija “će početi da propada” ukoliko se ne suprotstavi odluci najvišeg poljskog suda da nacionalni zakon ima primat u odnosu na evropske zakone, kazala je juče visoka zvaničnica bloka.

Poljski Ustavni sud je prošle nedjelje presudio protiv centralnog principa evropskih integracija, eskalirajući sukob oko suštinskih vrijednosti između evroskeptika koji su na vlasti u Varšavi i većine ostalih 27 članica.

Više od 100.000 ljudi protestovalo je u Poljskoj u nedjelju u znak podrške EU, izražavajući strah od mogućnosti da njihova zemlja slijedi primjer Britanije i napusti blok.

”Ukoliko ne podržimo princip u EU da se ista pravila poštuju jednako svuda u Evropi, onda će cijela Evropa početi da propada”, kazala je evropska komesarka Vera Jurova.

”Zbog toga ćemo morati da reagujemo na ovo novo poglavlje koje je poljski ustavni sud počeo da piše”, kazala je Jurova.

Na jedan ili drugi način, odluka suda će koštati Varšavu, piše Rojters.

Agencija podsjeća da je presuda uslijedila nakon niza sporova u kojima mnoge zapadne države, organizacije i aktivisti za zaštitu ljudskih prava optužuju Poljsku da guši nezavisnost medija i pravosuđa kao i da podriva prava žena, migranata i LGBT osoba od kako je partija Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015.

Komisija, koja je čuvar povelja EU, već je odložila odobrenje plana oporavka Poljske koje je neophodno da bi Varšava pristupila milijardama eura koje je EU namijenila za ekonomski oporavak od pandemije.

Pored toga što je Poljskoj blokirala pristup fondovima EU za oporavak, Komisija bi mogla primijeniti novi i do sada neupotrebljavani instrument za suspendovanje finansiranja država za koje se smatra da krše ključne vrijednosti iz evropskih zakona.

Druge države bi takođe mogle obnoviti postupak o podrivanju demokratskih prava u Poljskoj, što bi moglo rezultirati suspendovanjem glasa Varšave u bloku.

EK bi takođe mogla ponovo tužiti Varšavu zbog kršenja zakona EU, a to može rezultirati penalima koje bi poljskoj vladi izrekao Evropski sud pravde.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki juče je odbacio ideju takozvanog “polegzita”. “Ovo je škodljiv mit kojim opozicija nadomještava manjak ideja o adekvatnoj poziciji Poljske u Evropi”, kazao je on.

Podrška članstvu u EU je izuzetno visoka u Poljskoj, najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji u bloku i glavnom korisniku finansijske pomoći EU čiji je cilj da pomogne siromašnijim članicama da sustignu razvoj bogatijih država.

”Spor je kreditno negativan. Poljska je značajan korisnik sredstava EU, što je bio ključni pokretač rasta i usklađivanja zarada na nivou EU”, kazao je finansijski analitičar Stefan Dajk.

Poljska bi stoga naudila svom ekonomskom potencijalu, naročito ako se ima u vidu da je predviđeno da iz fonda EU za oporavak dobije 23 milijarde u grantovima i 34 milijarde jeftinih kredita.

EK je juče saopštila da će poslati Poljskoj zahtjev za isplatu penala zbog rudnika lignita u Turovu, blizu češke granice, za koji Prag tvrdi da škodi okolini na teritoriji Češke.

Varšava je ignorisala presudu Evropskog suda pravde u maju kojom joj je naređeno da prekine sa aktivnostima u rudniku, usljed čega je tribunal sa sjedištem u Luksembrugu 20. septembra odredio Poljskoj dnevne novčane kazne od 500 000 eura dok se ne povinuje odluci i prekine rad rudnika.

Bonus video: