U Rusiji rekordan broj umrlih od kovida-19, vakcinisano manje od 30 odsto stanovnika

Stručnjaci navode da je stopa vakcinacije niska zbog raširenog skepticizma i dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa.

6027 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Rusiji je danas ponovo zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, njih 984, što je po mišljenju stručnjaka posljedica malog broja vakcinisanih.

Proteklih nekoliko nedjelja rekord broja umrlih od kovida-19 u jednom danu je u više navrata obaran. U posljednja 24 sata registrovano je i 29.717 novozaraženih.

Kremlj za nagli porast brojeva krivi nisku stopu vakcinacije. Premijer Rusije Mihail Mišustin je izjavio da je samo oko 29 odsto populacije vakcinisano.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je naveo da se imunizacija stanovništva mora ubrzati, ali i upozorio da se ne smije koristiti prinuda.

Stručnjaci navode da je stopa vakcinacije niska zbog raširenog skepticizma i dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa.

Kremlj je isključio mogućnost ponovnog uvođenja zaključavanja na nivou federacije i ovlašćenja o novim mjerama delegirao regionalnim vlastima.

Agencija AP ocjenjuje da je razlog tome što je posljednje zatvaranje loše uticalo na ekonomiju i rejting predsjednika Putina.

Ruski zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom, a trenutno je hospitalizovano oko 235.000 pacijenata u teškom stanju.

Ruski krizni štab je saopštio da je od početka epidemije zaraženo oko 7,8 miliona ljudi, od kojih je umrlo 219.329, najviše u Evropi.

Bonus video: