Norveška: Napadač odranije poznat policiji

Policija traži psihijatrijsku procjenu osumnjičenog za ubistvo pet osoba u Norveškoj, napad okarakterisan kao teroristički čin

5467 pregleda 4 komentar(a)
Sa mjesta napada, Foto: REUTERS
Sa mjesta napada, Foto: REUTERS

Napad lukom i strijelom u kojem je jedan Danac, koji se preobratio u islam, osumnjičen da je ubio pet osoba u norveškom gradu ima obilježja "terorističkog čina", saopštila je policija.

Istražitelji su identifikovali osumnjičenog kao Espena Andersena Bratena, 37-godišnjaka koji živi u opštini Kongsberg gdje su se napadi i dogodili u srijedu veče.

Predstavnik policije kazao je za Rojters da je Braten priznao da je ubio žrtve. Njegov advokat je potvrdio da Braten sarađuje sa policijom i da je dao detaljnu izjavu.

Policija je bila upoznata sa radikalizacijom osumnjičenog i prije napada, saopštio je jedan zvaničnik.

Zastave u Kongsbergu juče su bile na pola koplja nakon smrti četiri žene i jednog muškarca, koji su imali između 50 i 70 godina. Još tri osobe, uključujući i policajca koji nije bio na dužnosti, su povrijeđene.

Stanovnik Kongsberga Markus Kultima, 23, koji radi u prodavnici piva, očevidac je napada.

"Vidio sam čovjeka kako ide sa lukom i strijelom”, kazao je Kultima za Rojters.

"Hodao sam u pravcu iz kojeg je došao taj čovjek", kazao je Kultima dodajući da je to bilo "veoma mučno".

Braten je u pritvoru i vjeruje se da je djelovao sam, a za sjutra je zakazano njegovo pojavljivanje pred sudom, saopštila je policija.

"U ovom trenutku djeluje da su događaji i Kongsbergu čin terorizma", navodi se u policijskom saopštenju i dodaje da će istragom biti utvrđen motiv.

Regionalni načelnik policije Ole Bredrup Severud kazao je da se osumnjičeni preobratio u islam.

"Policija je prethodno bila u kontaktu sa tim muškarcem u vezi sa problemima povezanim sa radikalizacijom. Protiv njega nije bilo prijava 2021. godine, već ranije”, kazao je Severud na konferenciji za novinare.

Pravna zastupnica policije En Iren Svane Matijasen kazala je za Rojters:

"Rekao nam je da je ubio te ljude i detaljno objasnio šta se dogodilo... Priznaje činjenice slučaja, ali ga još nijesmo pitali da se izjasni o krivici”.

Ona je kazala da policija želi psihijatrijsku procjenu kako bi utvrdila da li je osumnjičeni sposoban da mu se sudi. Takođe je dodala da izgleda da su ubijene osobe "nesumične žrtve".

Jedan rođak osumnjičenog, koji je želio da opstane anoniman, kazao je za danski list „Ekstra Bladet” da je napadač mentalno bolestan i da je njegova porodica godinama na meti prijetnji.

Ovo je najteži napad u Norveškoj od 2011. godine, kada je desničarski ekstremista Anders Brejvik ubio 77 osoba, većinom tinejdžera u omladinskom kampu.

Premijer Jonas Gar Stere, prvog dana mandata nakon pobjede na izborima prošlog mjeseca, kazao je da su njegove misli uz stanovnike Kongsberga i porodice žrtava.

On je na konferenciji za novinare ukazao na mane norveške psihijatrijske njege, budući da jedna od četiri ili pet osoba koje se obrate za pomoć bude odbijena.

Kralj Harald je uputio pismo saučešća gradonačelniku Kongsberga u kojem stoji: „Ostatak nacije je uz vas”.

Građani koji su juče polagali cvijeće i palili svijeće kako bi odali poštu stradalima u zemlji gdje su masovna ubistva rijetkost izrazili su zaprepaštenje zbog napada.

„Želim da izrazim saosjećanje svima onima koji su pogođeni u gradu i širom Norveške, jer ovo zapravo pogađa sve nas, neovisno od toga ko smo - mladi ili stari”, kazala je za Rojters stanovnica Kongsberga Line Leirmo.

Bonus video: