Turska: Američke carine će ugroziti naše savezništvo

Turski predsjednik Erdogan je upozorio na ekonomski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "ekonomskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske
3 komentar(a)
Turska, SAD, Foto: Shutterstock
Turska, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2018. 10:00h

Turska je ocijenila da će povećanje carina na čelik i aluminijum, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, ugroziti odnose između dvije zemlje, te obećala da će odgovoriti na tu mjeru koju smatra u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Sjedinjene Države bi trebale znati da je jedini rezultat tih sankcija ugrožavanje naših savezničkih odnosa", navelo je ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Kao i sve mjere preduzete protiv Turske, i ova će dobiti odgovor, dodalo je ministarstvo i preciziralo da ta odluka ne poštuje pravila WTO-a.

Ministarstvo je ocijenilo da su komentari Donalda Trumpa na Twitteru nespojivi s jednim ozbiljnim državnikom.

Najava Donalda Trumpa o velikom povećanju carina na uvoz čelika i aluminijuma izazvala je pad turske lire, koja je tokom dana izgubila blizu četvrtine svoje vrijednosti u odnosu na dolar, prenosi Hina.

Turski predsjednik Erdogan je upozorio na ekonomski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "ekonomskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

Bonus video: