Delegati njemačkih Zelenih dali zeleno svijetlo za početak pregovora o novoj vladi

"Ova koalicija mogla bi da predstavlja veliku pobjedu i za Zelene i za Njemačku. Naša partija bi u novoj vladi mogla preuzeti veću odgovornost i bili bismo pokretači velikih transformacija“, rekao je kopredsjednik Zelenih Robert Habek

4528 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika većina delegata na kongresu njemačke Zelene partije je odobrila početak pregovora sa Socijaldemokratskom partijom i Liberalima o formiranju parlamentarne većine, uz uvjerenje da će to ubrzati prelazak sa fosilnih energenata na obnovljive izvore energije.

Da bi pregovori zvanično mogli da počnu, neophodno je da i članstvo neoliberalne partije Slobodnih demokrata donese takvu odluku, što bi trebalo da se desi u ponedjeljak, prenosi AP.

"Ova koalicija mogla bi da predstavlja veliku pobjedu i za Zelene i za Njemačku. Naša partija bi u novoj vladi mogla preuzeti veću odgovornost i bili bismo pokretači velikih transformacija“, rekao je kopredsjednik Zelenih Robert Habek.

Tri stranke koje bi trebalo da formiraju buduću vladu u petak su postigle načelni sporazum i svaka od njih je odustala od nečega.

Zeleni su „progurali“ svoj zahtjev da se ubrza prelazak sa fosilnih energenata, prije svega sa uglja i očekuju da bi taj proces, koji je bio oročen do 2038. godine, pod idealnim okolnostima bude okončan osam godina ranije.

Partija Zelenih drugi put će biti dio njemačke vlade. Prvi put je u vladi bila od 1998. do 2005, kada je kancelar bio Gerhard Šreder.

Najvjerovatniji budući kancelar Olaf Šolc izjavio je da se nada da bi pregovori mogli da se završe za dva mjeseca i da bi nova vlada trebalo da se formira do Božića.

Bonus video: