procjenjuje se da oko 300.000 žena u Španiji rade kao prostitutke

Sančes: Prostitucija pravi od žena robinje, zalažem se za zabranu

Ujedinjene nacije su 2016. procijenile da seksualna industrija u Španiji ostvaruje prihode od 3,7 milijardi eura

4213 pregleda 10 komentar(a)
Sančes, Foto: Reuters
Sančes, Foto: Reuters

Premijer Španije Pedro Sančes obavezao se da će ponovo zabraniti prostituciju u toj zemlji.

Obraćajući se svojim pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valensiji, Sančes je naglasio da prostitucija "porobljava" žene.

U izvještaju BBC-a podsjeća se da je prostitucija u Španiji dekriminalizovana 1995. godine, a Ujedinjene nacije su 2016. godine procijenile da seksualna industrija u toj zemlji ostvaruje prihode od 3,7 milijardi eura.

Istraživanje iz 2009. godine je pokazalo da je svaki treći muškarac u Španiji u nekom trenutku tokom života platio za seksualne usluge, prenosi Tanjug.

Međutim, drugi izvještaj objavljen 2009. godine sugeriše da bi ta brojka mogla biti i veća, dok se u studiji UN iz 2011. godine navodi da je Španija treći najveći centar prostitucije u svijetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i nema kazni za one koji svojom voljom nude seksualne usluge, sve dok se to ne dešava u javnom prostoru. Sa druge strane, podvođenje ili posredovanje između seksualne radnice i potencijalnog klijenta je nezakonito.

Od dekriminalizacije 1995. godine industrija je doživjela procvat i procjenjuje da danas oko 300.000 žena u Španiji rade kao prostitutke.

Preporučujemo za Vas