Moravjecki: Opasna centralizacija EU

Poljski premijer tvrdi da njegova vlada ne namjerava da izvede zemlju iz evropskog bloka, ali upozorio na prijeteći fenomen

2726 pregleda 0 komentar(a)
Moravjecki, Foto: Rojters
Moravjecki, Foto: Rojters

Poljska je lojalna članica Evropske unije, ali se protivi pretjeranoj centralizaciji moći, naveo je premijer Mateuš Moravjecki u pismu ostalim evropskim liderima usljed sve dubljeg spora oko vladavine prava.

Brisel već duže vrijeme tvrdi da reforme koje je uvela poljska desničarska vlada podrivaju nezavisnost pravosuđa, ali je spor eskalirao ovog meseca kada je poljski Ustavni sud doveo u pitanje osnove integracija EU presudivši da djelovi evropskih sporazuma nijesu kompatibilni sa ustavom.

To je podstaklo priče o mogućem “polegzitu”, ali je Moravjecki kazao da njegova vlada nema namjeru da slijedi primjer Britanije i izvede Poljsku iz EU.

”Želim da vas uvjerim da Poljska ostaje lojalna članica Evropske unije”, napisao je on u pismu, koje je juče objavljeno na sajtu vlade.

Međutim, Moravjecki je upozorio na “opasni fenomen koji prijeti budućnosti naše unije”. “Mislim na postepenu transformaciju naše Unije u entitet koji bi prestao da bude savez slobodnih, jednakih i suverenih država - i postao centralizovani organizam kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole evropskih građana”.

Moravjevcki je takođe naveo da poljski Ustavni sud nije učinio ništa drugačije u odnosu na slične sudove u drugim državama EU koji su se takođe sukobili sa EU i Evropskim sudom pravde (ECJ).

Moravjecki je pozvao kolege da izbjegnu sukob oko vladavine prava. “Jeziku finansijskih ucjena, kazni, izgladnjavanja podređenih država, nedemokratskih i centralizovanih pritisaka nema mjesta u evropskoj politici”, kazao je on dodajući da je “Poljska spremna za dijalog... u duhu obostranog poštovanja i bez pritiska da odustanemo od naših nacionalnih nadležnosti”.

U pokazatelju da Varšava ne planira da se povuče u sporu sa Briselom, ministar pravde Žbignjev Ziobro, čovjek koji je stoji iza promjena pravosudnog sistema, juče je kazao da će tražiti od poljske vlade da pokrene slučaj pred ECJ protiv Njemačke zbog kršenja sporazuma EU politizacijom pravosuđa. On tvrdi da je Njemačka kriva za istu stvar za koju je Poljska optužena - da političari biraju sudije.

Bonus video: