EK najavljuje kaznu, ali bez konkretnih koraka

Šefica Evropske komisije tokom debate sa poljskim premijerom u EP predočila tri opcije - zakonsku, finansijsku i ukidanje glasačkog prava - kao odgovor na odluku na postupke Varšave

9958 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poljski premijer našao se juče na udaru kritika tokom napete debate u Evropskom parlamentu, a predsjednica Evropske komisije je poručila Varšavi da njeno dovođenje u pitanje zakona EU neće proći nekažnjeno, mada nije najavila nikakve konkretne korake.

Odnosi Poljske sa Evropskom unijom, ionako narušeni, pretrpjeli su veliki udar prošle nedjelje kada je Ustavni sud donio odluku da elementi EU zakona nijesu kompatibilni sa poljskim ustavom.

”Vaši argumenti ne postaju ništa bolji. Samo izbjegavate debatu”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, vidno ljuta na poljskog premijera Mateuša Moravjeckog nakon više od četiri sata polemike u parlamentu.

Fon der Lajenova je kazala da je odluka poljskog tribunala “direktan izazov za jedinstvo evropskog pravnog poretka”.

Ona je predstavila tri opcije za odgovor na napad poljskog suda na primat EU zakona, ali uprkos insistiranju velikog broja poslanika da EK aktivira novi mehanizam koji bi, nakon dužeg procesa, Poljsku lišio značajnih sredstava iz fondova EU, šefica EK nije predložila konkretne korake.

Prema prvoj opciji koju je predočila Fon der Lajenova Komisija bi zakonski dovela u pitanje presudu poljskog suda, što bi moglo dovesti do novčanih kazni.

Druga opcija je mehanizam uslovljavanja i druga finansijska sredstva, što bi značilo uskraćivanje pristupa fondovima EU.

Dok sukob Varšave sa Briselom ne bude riješen, malo je vjerovatno da će Poljska dobiti 23,9 milijardi u grantovima i 12,1 milijarde jeftinih kredita za koje je aplicirala u okviru evropskog fonda za oporavak od pandemije kovida-19.

EU bi na kraju mogla čak blokirati pristup Poljske grantovima za razvojne i strukturalne projekte u budžetu za 2021-2027. koji vrijede oko 70 milijardi eura.

Fon der Lajenova je kazala da je treća opcija primjena člana 7 EU povelje. Prema tom članu, prava država članica - uključujući pravo glasa o odlukama EU - mogu biti suspendovana zbog kršenja suštinskih vrijednosti bloka.

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnolds, govoreći nakon sastanka sa ministrima EU, kazao je da će Komisija pokrenuti “pismenu proceduru protiv Poljske u predstojećim nedjeljama, dodajući da je on planirao da posjeti Varšavu u cilju pregovora.

Očekuje se da će lideri EU razgovarati o ovoj temi na sjutrašnjem samitu u Briselu. EU diplomate su kazale da je velika većina članica EU kritikovala Poljsku, dok ju je Mađarska branila.

Brisel već duže vrijeme optužuje poljsku vladu za podrivanje nezavisnosti njenog pravosuđa, ali je odluka suda prošle nedjelje pretvorila spor u krizu punih razmjera, podstičući strahove da bi Poljska mogla na kraju izaći iz bloka.

Poljska vladajuća nacionalistička vlada tvrdi da ne planira “polegzit” i da za razliku od Britanije prije referenduma o bregzitu 2016, podrška javnosti članstvu u EU ostaje veoma visoka u Poljskoj.

U otvorenom pismu upućenom prije jučerašnjeg pojavljivanja u EP, Moravjecki je kazao da bi EU mogla postati “centralizovani organizam, kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole”.

On je taj stav ponovio i tokom jučerašnje debate.

”Ovlašćenja EU imaju jasne granice, ne smijemo ćutati kada se te granice krše”, kazao je on. “Dakle mi kažemo “da” evropskoj univerzalnosti, ali kažemo “ne” evropskom centralizmu”.

On je i juče insistirao da presuda poljskog ustavnog suda ne treba da bude razlog za brigu, optužujući Brisel da je prekoračio svoje nadležnosti i pokušao da stvori nadnacionalnu državu bez pristanka država članica.

”Najviši zakon u EU jeste ustav jedne zemlje”, kazao je Moravjecki.

”EU se neće raspasti samo zato što će naši pravni sistemi biti različiti”, kazao je on, dodajući: “Ukoliko želite da stvorite nenacionalnu superdžavu od Evrope, prvo treba da dobijete odobrenje svih evropskih država i društava”, kazao je.

Članovi parlamenta EU su se smjenjivali kako bi kritikovali poljskog premijera nakon njegovog govora, a pojedini ministri EU koji prisustvuju sastanku u Luksemburgu pridružili su se kritikama.

”Uvijek ima vremena za razgovor, ali to ne znači da ne možete nešto preduzeti u međuvremenu”, kazao je holandski šef diplomatije Ben Knapen. “To će se dogoditi uskoro”.

Dok sukob Varšave sa Briselom ne bude riješen, malo je vjerovatno da će Poljska dobiti 23,9 milijardi u grantovima i 12,1 milijarde jeftinih kredita za koje je aplicirala u okviru evropskog fonda za oporavak od pandemije kovida-19.

Bonus video: