Dezinformacije mogu da ubiju

Ruska televizija RT i ostali mediji posijali nepovjerenje u efikasnost i bezbjednost vakcina na svojim evropskim sajtovima na nekoliko jezika, uključujući ruski, prenio je Rojters

2642 pregleda 0 komentar(a)
Gradonačelnik Moskve najavio mjere zaključavanja od 28. oktobra, Foto: TATYANA MAKEYEVA
Gradonačelnik Moskve najavio mjere zaključavanja od 28. oktobra, Foto: TATYANA MAKEYEVA

Sistematska kampanja dezinformisanja u ruskim medijima kojom su širene sumnje u vakcine protiv kovida-19 na Zapadu, vratila se kao bumerang pošto broj žrtava u Rusiji dostiže dnevne rekorde, navedeno je u izvještaju Evropske unije.

Suočen sa naglim porastom broja novozaraženih i smrtnih slučajeva i nevoljnošću mnogih Rusa da se vakcinišu, predsjednik Vladimir Putin je u srijedu odobrio predlog vlade za jednonedjeljno zatvaranje radnih mjesta u Rusiji početkom novembra kako bi se suzbilo širenje virusa.

U studiji EU se navodi da su ruska televizija RT i ostali mediji posijali nepovjerenje u efikasnost i bezbjednost vakcina na svojim evropskim sajtovima na nekoliko jezika, uključujući ruski, prenio je Rojters.

”Dezinformacije mogu da ubiju. To bi trebalo imati na umu kada vidimo da ruski mediji i dalje šire laži o kovidu-19 i vakcinama, čak i dok broj preminulih u Rusiji raste”, navedeno je u studiji EU.

Kremlj odbacuje sve optužbe EU, koja objavljuje redovne izvještaje i nastoji da sa Guglom, Fejsbukom, Tviterom i Majkrosoftom radi na ograničavanju širenja lažnih vijesti.

EU tvrdi da je ruska kampanja dezinformisanja dio širih napora te zemlje da oslabi i podijeli zapadna društva.

”Vakcine funkcionišu, ali i laži,” piše u izvještaju EU i ističe da lažne vijesti i teorije zavjere o vakcini “izlažu riziku živote hiljada i hiljada ljudi, u svijetu i u Rusiji.”

Rusija je juče prijavila 1.036 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom za 24 sata kao i 36.339 novozaraženih, što su rekordne dnevne cifre. Do sredine oktobra potpuno je vaksinisano oko 48 miliona od 144 miliona Rusa.

Bonus video: