Austrijski kancelar prijeti nevakcinisanima novim ograničenjima

Ulasci u restorane, hotele, biće dozvoljen samo vakcinisanim ili oporavljenim od kovida

4869 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nevakcinisane osobe u Austriji mogli bi da se suoče sa novim ograničenjima ako broj zaraženih koronavirusom nastavi da raste, izjavio je kancelar Aleksander Šalenberg.

Ako broj kovid pacijenata na intenzivnoj njezi dostigne 500, ili 25 odsto ukupnog kapaciteta zemlje, ulasci u restorane, hotele, biće dozvoljen samo vakcinisanim ili oporavljenim od kovida, rekao je sinoć Šalenberg poslije sastanka sa državnim funkcionerima na kome je razmatran ;odgovor na rapidno povećanje zaraze.

Sada je 220 pacijenata na intenzivnoj njezi a ukoliko bude 600 pacijenata, ili jedna trećina ukupnog kapaciteta, vlada planira da uvede ograničenja za nevakcinisane ljude.

U ovom slučaju bi im bilo dozvoljeno da napuste svoje domove samo iz posebnih razloga.

„Pandemija još nije iza nas. Uskoro ćemo upasti u pandemiju nevakcinisanih“, rekao je on.

Austrija je prošle nedjelje prijavila 20.408 novih slučajeva virusa, prema podacima zdravstvenih vlasti, čime je sedmodnevni prosjek dostigao 228,5 na 100.000 stanovnika.

Nedjelju dana ranije bilo je 152,5 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Iako je austrijska vlada podsticala građane da se vakcinišu, napori su usporeni posljednjih mjeseci. Oko 65,4 odsto građana primilo je jednu dozu vakcine, a 62,2 odsto je potpuno vakcinisano.