Orban na masovnom skupu optužio SAD i EU da hoće da ga sruše

Orban se na predstojećim izborima, prvi put od dolaska na vlast 2010, suočava s ujedinjenim opozicionim frontom

5479 pregleda 8 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban, koga sljedeće godine očekuje tijesna izborna trka, optužio je Brisel i Vašington za pokušaje miješanja u mađarsku politiku i pozvao svoje pristalice da brane dostignuća njegove nacionalističke vlade tokom decenije na vlasti.

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj novac, medije i mreže, pokušavaju da pridobiju mađarsku ljevičarsku opoziciju, prenosi N1.

„Ali nije važno šta oni u Briselu, Vašingtonu i medijima koji su dirigovani iz inostranstva žele. Mađari će sami odlučivati ​​o svojoj sudbini“, rekao je Orban.

Rojters navodi da su se u mađarskoj prijestonici okupile desetine hiljada ljudi, obilježavajući protivsovjetski ustanak iz 1956. i da bi podržali nacionalističkog premijera Viktora Orbana, koji će se iduće godine na izborima boriti protiv ujedinjene opozicije.

Prvi put od dolaska na vlast 2010. Orban (58) se suočava s ujedinjenim opozicionim frontom – od socijalista i liberala, do nekadašnje krajnje desnice, a danas stranke desnog centra Jobik.

Opoziciju će na izborima 2022. predvoditi konzervativac Peter Marki-Zaj (49), gradonačelnik Vašaršelja i otac sedmoro djece, koji će, po ocjeni britanske agencije, biti težak izazov za Orbana.

Marki-Zaj će se, po prvi put kao opozicioni kandidat premijera, obratiti pristalicama na političkom skupu večeras u mađarskoj prijestonici.

Bonus video: