Na madridskim ulicama automobile zamijenila stada ovaca

Djeca i odrasli, naviknuti na saobraćajnu gužvu na gradskim ulicama, uživali su jer su mogli da se približe životinjama

10782 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ulice Madrida danas su pune ovaca, a gradom je odjekivala zvonjava zvona dok su pastiri svoja stada vodili centrom španske prijestonice, prateći drevne staze kojima se stado kretalo vjekovima.

Mještani su ih dočekali uz saobraćajnice da bi učestvovali u tradicionalnom običaju koji je prošle godine otkazan zbog pandemije koronavirusa.

ovce Madrid
foto: Reuters

Običaj uveden 1994. godine pastirima je omogućio da se kreću tradicionalnim rutama iz smjera sjeverne Španije prema južnim pašnjacima koji im služe za zimsku ispašu.

Prije nekoliko vjekova taj pravac je prolazio kroz netaknutu prirodu, ali u međuvremenu su na nekim mjestima izgrađeni ili prošireni gradovi, među kojima je i španska prijestonica.

ovce Madrid
foto: Reuters

Djeca i odrasli, naviknuti na saobraćajnu gužvu na gradskim ulicama, uživali su jer su mogli da se približe životinjama, prenosi agencija Hina.

ovce Madrid
foto: Reuters

Sa znatiželjom su posmatrali stada ovaca i slušali zvuk njihovih zvona. Atrakcija su im i pastiri obučeni u narodnu nošnju koji stada prate uz tradicionalnu narodnu muziku i ples.

Bonus video: