pokušali da patroliraju kako bi spriječili ulazak migranata u zemlju

Njemačka policija presrela ultradesničare na granici sa Poljskom

Grupa sa više od 50 pripadnika imala je bajonet, mačetu, palice i suzavac, navela je policija i dodala da je zaplijenila to oružje i natjerala ih da napuste područje grada Gubena, na istoku Njemačke, prenosi agencija Rojters

7079 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka policija je danas saopštila da je primorala ekstremno desnu grupu da napusti područje njemačko-poljske granice kojim je pokušala da patrolira kako bi spriječila ulazak migranata u zemlju.

Grupa sa više od 50 pripadnika imala je bajonet, mačetu, palice i suzavac, navela je policija i dodala da je zaplijenila to oružje i natjerala ih da napuste područje grada Gubena, na istoku Njemačke, prenosi agencija Rojters.

Vjeruje se da ta grupa podržava ekstremno desnu stranku Treći put, za koju se sumnja da je povezana sa neonacističkim grupama.

Stranka Treći put je pozvala članove da "preduzmu akciju" protiv ulaska migranata iz Poljske u Njemačku.

U Gubenu, gradu na samoj granici, juče su desetine demonstrirale protiv najavljenih patrola krajnje desnice.

"Ne želimo da prepustimo region neonacistima. Želimo da damo primjer da azil jeste i da će ostati ljudsko pravo", rekli su organizatori protesta.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je danas da su vlasti na granici sa Poljskom rasporedile dodatnih 800 policajaca kako bi kontrolisali protok migranata koji u Evropsku uniju ulaze iz Bjelorusije.

Zehofer je prošle nedjelje kazao da Njemačka nema namjeru da zatvori granicu sa Poljskom, ali je kasnije naveo da će Berlin možda morati da razmotri ponovno uvođenje kontrole.

Mnoge zemlje članice EU optužuju bjelorusku vlast, na čelu sa autoritarnim predsjednikom Aleksadrom Lukašenkom, da podstiče migraciju u zemlje Unije, sveteći se na taj način zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku.

Broj migranata koji pokušavaju da uđu u EU iz Bjelorusije počeo je da raste nakon što je Unija uvela sankcije Lukašenkovoj vladi zbog prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, koje Brisel smatra pokradenim, i obračuna sa pristalicama opozicije koji je uslijedio.

Lukašenko odbacuje optužbe i krivi Zapad za moguću humanitarnu katastrofu tokom predstojeće zime, kada će migranti vjerovatno ostati zaglavljeni na bjelorusko-poljskoj granici.