dok ne ukinu Disciplinsko vijeće

Kazna Poljskoj od milion eura dnevno zbog sukoba sa EU oko vladavine prava

Poljska je kazala da će ukinuti Disciplinsko vijeće u sklopu širih reformi, ali još nije iznijela detaljne planove

7875 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sud Evropske unije objavio je da je naredio Poljskoj da plaća kaznu od milion eura na dan jer nije suspendovala Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda.

Poljska je u dugogodišnjem sporu sa Briselom zbog pravosudnih reformi koje, po njihovom mišljenju, potkopavaju nezavisnost sudova.

Spor je došao do usijanja u julu kada je Sud EU naredio Poljskoj da suspenduje Disciplinsko vijeće.

"U presudi objavljenoj danas, potpredsjednik Suda naredio je Poljskoj da plaća... kaznu od milion eura na dan, počevši od datuma dostavljanja ove presude Poljskoj" pa dok ne ispuni naredbu suda od 14. jula, navodi se u saopštenju Suda.

Poljska je kazala da će ukinuti Disciplinsko vijeće u sklopu širih reformi, ali još nije iznijela detaljne planove, prenosi agencija Hina.

Zamjenik ministra pravosuđa Poljske Sebastian Kaleta ocijenio je na Tviteru da je zahtjev Suda "uzurpacija i ucjena".

Sud je na zahtjev Evropske komisije (EK) 14. jula 2021. donio privremenu mjeru do okončanja postupka protiv Poljske prema kojoj Varšava treba da suspenduje djelovanje vijeća, a kako to nije učinila, EK je zatražila da joj se naloži da plaća dnevnu kaznu u iznosu koji će je natjerati da počne poštovati privremenu mjeru.

Sud EU je od Poljske još u aprilu 2020. tražio da odmah suspenduje djelovanje vijeća, jer to nije nezavisno i nepristrano tijelo i u suprotnosti je sa pravom EU-a.

Poljska je 2017. usvojila nova pravila o disciplinskom postupku za sudije Vrhovnog suda i redovnih sudova, uključujući osnivanje Disciplinskog vijeća koje je zaduženo za disciplinske postupke protiv sudija Vrhovnog suda i za žalbene postupke protiv sudija redovnih sudova.

Ali, EK je u tužbi tvrdila da novi disciplinski režim ne garantuje nezavisnost i nepristranost vijeća čiji su članovi sudije koje je izabralo Nacionalno vijeće za pravosuđe.

To vijeće se sastoji od 15 sudija koje bira Sejm, donji dom poljskog parlamenta.

Poljska je najavila da će ukinuti Disciplinsko vijeće u okviru šire reforme pravosuđa, ali do danas nije predstavila nikakve planove o tome.

Preporučujemo za Vas