Misterije podzemne rijeke Poltve u Lavovu: Mreža tamnih hodnika u kojima su se Jevreji krili od nacista

Poltva je nekad otvoreno tekla centrom Lavova, ali kako se gradsko stanovništvo širilo, uski plovni tok bivao je sve zagađeniji

10687 pregleda 0 komentar(a)
Poltva, Foto: Screenshot/Youtube
Poltva, Foto: Screenshot/Youtube

Nakon otkrića skrovišta iz perioda nacističke okupacije Lavova (Ljvov), Radio Slobodna Evropa (RSE) pridružio se jednom od istraživača koji otkriva misterije podzemne rijeke Poltve ovog ukrajinskog grada.

Posljednjih 13 godina stanovnik Lavova, Andrij Rištun, istražuje rijeku Poltvu, koja je u 19. vijeku zazidana i trajno skrivena u gradu na zapadu Ukrajine.

Ovaj IT stručnjak nosi detektor plina dok se spušta u mrežu tamnih hodnika ispod Lavova, vodeći ekipu RSE istim onim putem kojim su išli Jevreji kako bi se sakrili od nacista u Drugom svjetskom ratu.

Poltva je nekad otvoreno tekla centrom Lavova, ali kako se gradsko stanovništvo širilo, uski plovni tok bivao je sve zagađeniji.

Austrougarske vlasti su od 1839. godine tok Poltve smjestili u izgrađene podzemne tunele i tako ju spojile na gradsku kanalizaciju.

Većina današnjih posjetilaca koja obilazi, naprimjer, poznatu zgradu pozorišta i baleta Lavova, nema pojma da hoda nad skrivenom rijekom obavijenom mračnom istorijom.

Nakon invazije nacista na Sovjetski Savez 1941. godine, vlažni tuneli rijeke Poltve spasiili su stotine Jevreja koji su bježali iz nacističkog geta i od nasilja mafije nekih Ukrajinaca iz Lavova.

Lokalni istraživač Oleksandr Ivanov je u septembru 2021. koristio memoare preživjelog u holokaustu kako bi locirao mjesto gdje se tokom nacističke okupacije skrivala grupa Jevreja iz lavovskog geta.

Nakon godinu dana potrage, istraživač je otkrio i prostor prepun knjiga, bocu njemačkog piva, te zarđalu električnu svjetiljku.

Grupa Jevreja pristupila je podzemnoj mreži kopajući tunel od geta koji je podigla nacistička uprava Lavova do podzemne rijeke koju su izgradili bivši austrougarski vladari u ovom gradu.

Prema navodima lokalnog istoričara, bjegunce su otkrili radnici kanalizacije.

Iako su u početku pokušavali iznuditi novac od grupe, na kraju su Jevrejima pomogli, donoseći im hranu.

Grupa, uključujući nekoliko djece, uspjela je izaći iz ovog skrovišta kada je sovjetska armija zauzela Lavov u julu 1944.

Od oko 160.000 Jevreja koji su prije rata živjeli u Lavovu, samo 2.000 njih je preživjelo.

Rijeka, međutim, krije i druge tajne. Rištun vjeruje da su ju ljudi koristili za skrivanje tokom vrhunca staljinističke represije tokom 1930-ih godina.

"Našli smo novčiće iz različitih perioda, srebrnu kašiku", kaže on. "Nedavno je pronađena i municija, te raspadnuto oružje."

Rištun je zagazio u rijeku 2008. godine i ubrzo postao redovan posjetilac njenih desetina kilometara dugih tunela i pritoka, ponekad provodeći po osam sati pod zemljom.

"Ona me inspiriše", kaže on. "Poltva je ogromna. Čak i sada, nakon svih ovih godina, pronalazim tunele u kojima prije nisam bio. Osim istorijske vrijednosti, postoji i određena estetika mjesta koja je privlačna."

Za jedan dio tunela Rištun kaže da je napravljen od crvene opeke za koji istraživači navode da je "mjesečev strop". "Kad kondenzacija zasja od svjetla naših baklji, strop izgleda poput svjetlucavih zvijezda."

Grupa od oko 50 entuzijasta na zvaničnoj internet stranici informiše o novim otkrićima ispod Lavova. Međutim, istraživanja mogu biti opasna. Na uskim plovnim putevima poput podzemne Poltve, čak i kiša u udaljenim mjestima može u Lavovu prouzrokovati vodenu bujicu.

"Ako se pridržavate svih pravila, sigurni ste", tvrdi Rištun. "Kada pada kiša, dolje ne silazimo. Već 13 godina nisam se našao u opasnoj situaciji. Ne dolazi u obzir da sami ili pijani siđete dolje. Ako ste oprezni, sve je u redu."

IT stručnjak kaže da će nastaviti sa istraživanjima. U neke djelove rijeke još se nije usudio zakoračiti.

"Sve tajne Poltve još ne znamo", zaključuje Andrij Rištun.

Bonus video: