Putin traži pomoć vojske za suzbijanje zaraze

Rekordan rast broja oboljelih od kovida-19 u Rusiji

9389 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Vladimir Putin kazao je juče da je Rusiji potrebna pomoć vojske da izgradi poljske bolnice za pacijente bolesne od kovida-19 dok se ta zemlja bori sa rastom broja zaraženih zbog čega su uvedene stroge mjere obustave rada.

”Situacija u zemlji je veoma teška”, kazao je Putin obraćajući se ministru odbrane Sergeju Šojguu i ostalim vojnim zvaničnicima. “Više od 40 000 slučajeva na dnevnoj bazi. To se nikada nije dogodilo”.

Tražim od vas da... nastavite da podržavate civilne medicinske službe koliko je potrebno. Možda da upotrijebite vaše građevinske sposobnosti jer je neophodno izgraditi medicinske objekte”.

Putin je prošlog mjeseca naredio obustavu rada na sedam dana koju regionalne vlasti mogu produžiti ukoliko to smatraju neophodnim.

Region Novgoroda sjeverozapadno od Moskve juče je prvi saopštio da će produžiti te mjere na još sedam dana.

”Tokom ove nedjelje postrožićemo mjere koje se odnose na obustavu radu. Niz organizacija će biti zatvorene”, kazao je regionalni guverner Andrej Nikitin.

U Moskvi su uvedene najstrože mjere zaključavanja za posljednju godinu, a dozvoljen je rad samo neophodnim radnjama poput apoteka i supermarketa. Pojedini pabovi i preduzeća su ignorisali zabranu, a putni agenti objavljuju da sve veći broj Rusa ide u inostranstvo kako bi pobjegli od ograničenja kod kuće.

Rusija je prijavila preko 8,5 miliona slučajeva zaraze od početka pandemije a broj mrtvih tokom perioda od 21 dan je prošlog mjeseca dostigao rekord.

Pojedini medicinski profesionalci tvrde da je reakciju države na pandemiju kovida-19 ugrozio otpor građana prema vakcinama, zbunjujuće poruke vlasti, nepouzudana statistika i pokušaji prebacivanja odgovornosti sa Moskve na lidere republika i regiona.

N. B.

Bonus video: