Na Dan jedinstva Putin proglasio da će Krim zauvijek biti dio Rusije

"Naša zemlja je povratila svoje istorijsko jedinstvo. Ova živa i neraskidiva veza se posebno osjeća naravno ovdje u Sevastopolju na Krimu", rekao je Putin

8171 pregleda 10 komentar(a)
Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas na Krimu, gdje je boravio povodom Dana narodnog jednistva, da će ta oblast uvijek biti dio Rusije.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, poslije svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine, a zapadne zemlje smatraju taj potez nelegitimnim.

Putin je danas u Sevastopolju, gdje se nalazi ruska crnomorska flota, hvalio pripajanje.

"Naša zemlja je povratila svoje istorijsko jedinstvo. Ova živa i neraskidiva veza se posebno osjeća naravno ovdje u Sevastopolju na Krimu", rekao je Putin.

"Oni su sada zauvijek sa Rusijom, to je suverena, slobodna i nepokolebljiva volja naroda, cijelog našeg naroda", rekao je on.

Dan narodnog jedinstva ustanovljen je u znak sjećanja na protjerivanje 1612. poljsko-litvanskih snaga koje su okupirale Moskvu. Praznuje se od 2005. godine, umjesto praznika posvećenog boljševičkoj revoluciji.

Taj dan je takođe bio prilika za nacionalističke antiimigranske marševe ali vlasti Moskve su zabranile takva okupljanja u glavnom gradu ove godine.

Oko 20 ljudi je privedeno dok su pokušavali da se okupe u stanici moskovske podzemne željezenice za nacionalističke demonstracije, prenijla je grupa OVD-Info koja prati političke demonstracije i hapšenja.

Bonus video: